Data: 2006-04-29 18:25:07
Temat: Re: tuńczyk ?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:e3026c$698$1@atlantis.news.tpi.pl...
> mam kawałek tuńczyka- jak zrobić, żeby podkreślić, wydobyć smak?
> jeszcze nie jadłam innego niż z puszki:)
>
> mile widziany prosty przepis, bo mam tylko na 3 porcyjki :)
Najlepiej zamarynowac na 30-40 minut jakiejs mocnej marynacie i usmazyc na
oleju/oliwie/masle (nie polecam masla, gdyz sie nieco pali.) No i smazyc jak
najkrocej - tunczyk jest dobry nawet na surowo. Marynat do tunczyka w sieci
zatrzesienie, przynajmniej po angielsku. Jak wybrac, to zalezy jakie masz
skladniki w domu. Jesli tunczyk jest swiezy (tzn. nie tylko nie mrozony ale
niedawno wylowiony z wody...) to tatar albo ceviche z tunczyka - przepisow
rowniez mnostwo. Tylko trzeba miec baaaardzo ostry noz i kroic tunczyka
baaaaardzo cienko. Pycha!
--
><eM eL><
|