Data: 2004-06-14 13:09:24
Temat: Re: wędzenie kurczaka, mięsa
Od: "Rafał Wylociński" <w...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam.
Użytkownik "fagot" <P...@a...waw.pl> napisał w wiadomości
news:cajtqv$2hlu$1@mamut.aster.pl...
> Do kurczaka zdecydowanie solanka, przed samym wędzeniem trzeba kuraka
> wytrzeć.
Wiesz że bije, tylko nie wiesz w którym kościele:))
Nic nie trzeba wycierać. Można nawet nastrzyknąć solanką, żeby był bardziej
soczysty.
>Karkówk przed wędzeniem marynuje w zalewie z saletry.
Każde mięso należy zapeklować. Minimum 3-4 dni przed wędzeniem. 200-220 g
peklosoli na 10 kg mięsa. Peklować można zarórwno na sucho, jak i na
"mokro". Przed wędzeniem także dobrze jest nastrzyknąć. Jeżeli nie masz
peklosoli to mieszanka soli z saletrą (na opakowaniu powinna być informacja
o proporcjach).
Z ryb wędziłem tylko łososia i peklowałem go 2 dni na sucho.
Miłego wędzenia.
--
___________________________________________
Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafał - z pozwoleniem na budowę nowej wędzarni :))
|