Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zakwas
Date: Tue, 11 Apr 2006 16:51:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <e1gfsl$no1$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e1flk7$92g$1@julia.coi.pw.edu.pl> <e1fm9t$bje$1@nemesis.news.tpi.pl>
<e1g4si$dir$1@julia.coi.pw.edu.pl> <e1g5cq$nnm$1@nemesis.news.tpi.pl>
<o...@p...wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: abbr96.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1144767190 24321 83.6.207.96 (11 Apr 2006 14:53:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Apr 2006 14:53:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0615-0, 2006-04-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265526
Ukryj nagłówki
"Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
news:op.s7uk9wd65prtiq@pj247.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.p
l...
> Witam!
>
> Dnia 11-04-2006 o 13:52:13 Panslavista <p...@w...pl> napisał:
>
> (...)
>> Bo jeszcze nie gotowy, dodaj odrobinę drożdży... Dzikie może nie mogą
>> się rozwijać, coraz więcej mąk w Polsce jest sprzedawancyh z
>> "ulepszaczami" np. weglan sodowy, który zabija lub osłabia drożdże...
>
> Nie namawiaj nikogo do wrzucania drożdży - profanacja!
> Chłopak się męczy, dba o zakwas, pilnuje - a Ty mu drożdże doradzasz...
>
> To po co zakwas ma robić, lepiej dać:
>
> kwas mlekowy ze sklepu + drożdże ze sklepu + mąka + sól.
>
> Chleb wyjdzie dokładnie taki, jaki proponujesz - nawet lepszy :-)
> bo jak kiedyś sugerowałeś bez drobnoustrojów i "dzikich" dodatków.
>
> Ech, widać nie pamiętasz jak chleb smakuje...
>
> --
> Zdrówka - Wojtek H.
Pamiętam, że zboża nie były na nawozach sztucznych i skład cząstek w ziarnie
i mące był naturalny, zakwas był przechowywany w dzieżach, gdyż nikt ich nie
mył do następnego wyrabiania ciasta, dzieża zakryta była denkiem, nic
postronnego do środka się nie dostało.
Mąkę - boroszno na chleb sam mełłem - brusiłem na żarnach - brusach u ciotki
na wsi.
Chleb smakował piernikiem, choć miodu w nim nie było, pieczony na liściach
chrzanu lub kapusty w piecu chlebowym, a dzieże i piec przed, a chleb po
upieczeniu żegnane były znakiem krzyża...
|