Data: 2006-04-11 14:30:58
Temat: Re: zakwas
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Dnia 11-04-2006 o 13:52:13 Panslavista <p...@w...pl> napisał:
(...)
> Bo jeszcze nie gotowy, dodaj odrobinę drożdży... Dzikie może nie mogą
> się rozwijać, coraz więcej mąk w Polsce jest sprzedawancyh z
> "ulepszaczami" np. weglan sodowy, który zabija lub osłabia drożdże...
Nie namawiaj nikogo do wrzucania drożdży - profanacja!
Chłopak się męczy, dba o zakwas, pilnuje - a Ty mu drożdże doradzasz...
To po co zakwas ma robić, lepiej dać:
kwas mlekowy ze sklepu + drożdże ze sklepu + mąka + sól.
Chleb wyjdzie dokładnie taki, jaki proponujesz - nawet lepszy :-)
bo jak kiedyś sugerowałeś bez drobnoustrojów i "dzikich" dodatków.
Ech, widać nie pamiętasz jak chleb smakuje...
--
Zdrówka - Wojtek H.
|