Data: 2006-04-11 11:52:13
Temat: Re: zakwas
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> wrote in message
news:e1g4si$dir$1@julia.coi.pw.edu.pl...
>>>
>>> jak powinien zachowywac sie zakwas, kiedy
>>> uznac ze mozna go uzyc do pieczenia??
>>>
>
>
>>
>> Trzeba go rozcieńczyć wodą i dodać część mąki na chleb, gdy zacznie
>> rosnąć trzeba dodać resztę mąki, i bardzo dokładnie wyrobić, tak, aby
>> ciasto odchodziło od ręki. Później przerabia się dwa lub trzy razy
>> ciasto, a za ostatnim razem daje się do blachy i pozostawia do rośnięcia,
>> wyrośnięte do piekarnika, gdzie jeszcze rośnie trochę, piekarnik nie może
>> być zbyt gorący, gdyż chleb się opiecze po wierzchu i będzie pękał,
>> głównie po bokach...
>
>
> dobra to wtedy kiedy zakwas bedzie OK, ale jak poznac ze juz jest OK?
>
> czy rosnie? ile powinien urosnac przez 10 h? moj praktycznie NIE ROSNIE
> tylko troche pecherzykuje.
>
> dzieki i pozdrawiam
> WM
Bo jeszcze nie gotowy, dodaj odrobinę drożdży... Dzikie może nie mogą się
rozwijać, coraz więcej mąk w Polsce jest sprzedawancyh z "ulepszaczami" np.
weglan sodowy, który zabija lub osłabia drożdże...
|