Data: 2006-04-11 11:43:20
Temat: Re: zakwas
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>
>> jak powinien zachowywac sie zakwas, kiedy
>> uznac ze mozna go uzyc do pieczenia??
>>
>
> Trzeba go rozcieńczyć wodą i dodać część mąki na chleb, gdy zacznie rosnąć
> trzeba dodać resztę mąki, i bardzo dokładnie wyrobić, tak, aby ciasto
> odchodziło od ręki. Później przerabia się dwa lub trzy razy ciasto, a za
> ostatnim razem daje się do blachy i pozostawia do rośnięcia, wyrośnięte do
> piekarnika, gdzie jeszcze rośnie trochę, piekarnik nie może być zbyt
> gorący, gdyż chleb się opiecze po wierzchu i będzie pękał, głównie po
> bokach...
dobra to wtedy kiedy zakwas bedzie OK, ale jak poznac ze juz jest OK?
czy rosnie? ile powinien urosnac przez 10 h? moj praktycznie NIE ROSNIE
tylko troche pecherzykuje.
dzieki i pozdrawiam
WM
|