Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Hanna Burdon" <h...@n...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zirbadza - co to za potrawa
Date: Thu, 17 Jun 2004 14:51:24 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: b...@p...onet.pl@cpc4-darl2-3-0-cust203.midd.cable.ntl.com
Message-ID: <cas7hv$foi$1@news.onet.pl>
References: <carvng$lb1$1@news.dialog.net.pl> <cas2lk$mlg$1@news.onet.pl>
<cas5nt$pjs$1@news.dialog.net.pl> <cas6l9$crc$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cpc4-darl2-3-0-cust203.midd.cable.ntl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1087480191 16146 82.0.26.203 (17 Jun 2004 13:49:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jun 2004 13:49:51 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205061
Ukryj nagłówki
In news:cas6l9$crc$1@news.onet.pl, Sowa wrote:
> Użytkownik "rahn" <r...@s...net> napisał w wiadomości
> news:cas5nt$pjs$1@news.dialog.net.pl...
>
>> Jedna to zirbaj a druga to Zirbajat al-Safarjal i z racji opisu to
>> będzie chyba zbliżona potrawa.
>
> A możesz ją przystepnie i po polsku opisać?
> Bo bardzo jestem ciekawa.
>
> Sowa
Zirbajat al-Safarjal
Rodzaj "zirbaj". Ten zawiera sok z pigwy (safarjal), który razem z octem
nadaje daniu przyjemny kwaskowaty smak. W średniowieczu uważano, że dania
zirbaj nie są odpowiednie dla osób o "słabym żołądku". Pigwa jest jednak
zalecana jako składnik łagodzący smak zirbaj, więc ten przepis powinien
odpowiadać wszystkim żołądkom.
Weź tłustego kurczaka, rozbierz go [tak się mówi po polsku o dzieleniu
całego kurczaka??] i umieść w czystym garnku. Dodaj korzeń alpinii
lekarskiej [=gałgant chiński, stick to chyba w tym wypadku korzeń?], garść
namoczonej i obranej ciecierzycy [=groch włoski], ratl całych cebul i
trochę soli. Zalej taką ilością wody, żeby wszystko przykryła i jedną
trzecią uqiya oleju. Umieść garnek na ogniu, aż cebula będzie ugotowana;
wyjmij całą cebulę i wyrzuć. Następnie wlej do garnka ćwierć ratl octu i
poczekaj, aż się zagotuje [czy aż potrawa będzie ugotowana?]. Następnie
wlej do garnka ratl świeżego soku z pigwy, wyciśniętego tego samego dnia,
i dodaj pół uqiya suszonej kolendry, pół dirhem pieprzu i pół dirhem
nardu, trzy dirhem kuminu i dwadzieścia dirhem miąższu chleba. Zdejmij z
ognia, umyj okolice garnka [cokolwiek to znaczy] i poczekaj, aż się ustoi.
Potem podaj i niech Bóg ma cię w swojej opiece.
;-)
Hania
|