Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Chesky <c...@N...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: do ciasteczko-znawcow, alternatywa cukru
Date: Tue, 08 Mar 2005 17:08:01 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <d0kimr$r27$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa147.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1110298139 27719 217.99.47.147 (8 Mar 2005 16:08:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Mar 2005 16:08:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.7.2 (Windows/20040707)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:234258
Ukryj nagłówki
chce troszke zmodernizowac przepis na casteczka z platkow
owsianych, chyba wszystkim dobrze znanych.
fatygi oczywiscie nie ma - cukier, lyzki mleka,
margatyna lub maslo, platki na koniec + aromat
Sek w tym jednak ze cukier w takich ciasteczkach procz
platkow stanowi jakies 90% calej masy, co nie dosc ze jest
ultra slodkie, ale finalnie jemy praktycznie ciasteczka
owsiano-cukrowe.
Po ostatnim przesadnym zamuleniu mojego zoladka
powyzsza slodkoscia, jak rowniez z powodu zmniejsznie
cukru w moim zyciu od dluzszego czasu,, postanowiilem nieco
zmienic przepis. Problem jednak w tym, iz cukier w tych
ciasteczkach pelni rowniez role "utwardzacza", tak wiec
zmniejszajac ilosc cukru masa robi sie zbyt rzadka by
ciasteczka po wystygnieciu utrzymac w calosci po wzieciu w dlon.
Tak wiec jaka alternatywe mozna by zastosowac by po nalozeniu
na blache i ostygnieciu ciasteczka staly sie faktycznie ciasteczkami...
Zwiekszenie iosci platkow odpada, poniewaz lubie
troche platki pogotowac w powyzszej masie przed finalnym nakladaniem,
poza tym bylo by to zbyt sypkie....
Nasuwaja mi sie dwie mozliwosci - pojsc minimalnie w kierunku slodkiego
salcesonu i dodac do ciasteczek troche zelatyny? jak to sie zachowa?
Lub tez dodac troche kaszy gryczanej?
Wszelkie sugestie mile wiedziane.
osmomarcowepozdrowieniadlakobitek
|