« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-04 14:22:38
Temat: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?Witam - po raz pierwszy na grupie - bardzo serdecznie :-))
... i mam pytanie jak w temacie - czy te oto dymka i czerwona cebulka nadają
się do mięs, pieczenia, smażenia, sosów - czyli na gorąco?
Do tej pory używałam do tego zółtej cebulki, a dymkę i czerwoną cebulę tylko
na zimno, do sałatek. Będe wdzięczna za porady
Pozdrawiam
tela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-04 16:54:02
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?Dnia 2005-06-04 18:59:12 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ewa (siostra Ani) N.* skreślił te oto słowa:
>> ... i mam pytanie jak w temacie - czy te oto dymka i czerwona cebulka nadają
>> się do mięs, pieczenia, smażenia, sosów - czyli na gorąco?
>
>> Do tej pory używałam do tego zółtej cebulki, a dymkę i czerwoną cebulę tylko
>> na zimno, do sałatek. Będe wdzięczna za porady
>
>
> Wydaje mi sie ze to nie ma wiekszego sensu, wszystkiego rodzaju cebule
> w gotowaniu / smazeniu daja wlasciwie ten sam rezultat. Wiec
> najprosciej wziec to co jest najtansze, tzn. cebule zwykla.
A IMO ma sens - czerwona cebula oprócz tego, że jest cebulą ma kolor w
odróznieniu od zwykłej, i w niektórych potrawach ładniej się komponuje.
Dymke (to zielone) też zdarzało mi sie używac do dań na ciepło (zgodnie z
przepisami) - nadaje sie, tylko nalezy ja wrzucac pod sam koniec gotowania.
--
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-04 16:59:12
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?
Le samedi 4 juin 2005 ŕ 16:22:38, dans <d7sdf9$o7p$1@news.onet.pl> vous écriviez :
> Witam - po raz pierwszy na grupie - bardzo serdecznie :-))
No to ci mrukne na powitanie : ustaw sobie kodowanie ;)
> ... i mam pytanie jak w temacie - czy te oto dymka i czerwona cebulka nadają
> się do mięs, pieczenia, smażenia, sosów - czyli na gorąco?
> Do tej pory używałam do tego zółtej cebulki, a dymkę i czerwoną cebulę tylko
> na zimno, do sałatek. Będe wdzięczna za porady
Wydaje mi sie ze to nie ma wiekszego sensu, wszystkiego rodzaju cebule
w gotowaniu / smazeniu daja wlasciwie ten sam rezultat. Wiec
najprosciej wziec to co jest najtansze, tzn. cebule zwykla.
Imho jedynym wyjatkiem od tej zasady jest szalotka.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-04 17:07:33
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?Dnia 2005-06-04 19:15:01 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Ewa (siostra Ani) N.* skreślił te oto słowa:
> Mialam na mysli tylko bulwy, nie zielone. No i wartosci smakowe, nie
> kolorystyczne, ale akurat twoja uwaga sprawia ze zastanawiam sie
> zastanawiac nad czerwona cebula do wolowiny po burgundzku.
Wołowina po burgundzku wg Twojego przepisu IMo nie potrzebuje żadnych
zmian... jest absolutnie genialna w smaku :)
> Choc z drugiej strony nie jestem pewna czy czerwony kolor sie utrzyma
> po 4 godzinach gotowania ktorych wymaga ta potrawa...
Moim zdaniem nie utrzyma się. Po 20 minutach zaczyna bleknąć.
--
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-04 17:15:01
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?
Le samedi 4 juin 2005 ŕ 18:54:02, dans <m...@i...from.poznan> vous
écriviez :
> A IMO ma sens - czerwona cebula oprócz tego, że jest cebulą ma kolor w
> odróznieniu od zwykłej, i w niektórych potrawach ładniej się komponuje.
> Dymke (to zielone) też zdarzało mi sie używac do dań na ciepło (zgodnie z
> przepisami) - nadaje sie, tylko nalezy ja wrzucac pod sam koniec gotowania.
Mialam na mysli tylko bulwy, nie zielone. No i wartosci smakowe, nie
kolorystyczne, ale akurat twoja uwaga sprawia ze zastanawiam sie
zastanawiac nad czerwona cebula do wolowiny po burgundzku.
Choc z drugiej strony nie jestem pewna czy czerwony kolor sie utrzyma
po 4 godzinach gotowania ktorych wymaga ta potrawa...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-06-04 17:28:26
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gugn6xjxlk4d.dlg@iska.from.poznan...
> Wołowina po burgundzku wg Twojego przepisu IMo nie potrzebuje żadnych
> zmian... jest absolutnie genialna w smaku :)
>
>> Choc z drugiej strony nie jestem pewna czy czerwony kolor sie
>> utrzyma
>> po 4 godzinach gotowania ktorych wymaga ta potrawa...
>
> Moim zdaniem nie utrzyma się. Po 20 minutach zaczyna bleknąć.
>
A po kolejnych 30 minutach po prostu zniknie :)
Ania
--
*~*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*~*
*~*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*~*
~*~*~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~*~*~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-06-05 12:44:54
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?
Le samedi 4 juin 2005 ŕ 19:07:33, dans <g...@i...from.poznan> vous
écriviez :
>> Mialam na mysli tylko bulwy, nie zielone. No i wartosci smakowe, nie
>> kolorystyczne, ale akurat twoja uwaga sprawia ze zastanawiam sie
>> zastanawiac nad czerwona cebula do wolowiny po burgundzku.
> Wołowina po burgundzku wg Twojego przepisu IMo nie potrzebuje żadnych
> zmian... jest absolutnie genialna w smaku :)
Ha ! Dziekuje :)
Ostatnio zaczelam dodawac troche gorzkiej czekolady (nie zartuje),
uwydatnia smak burgunda i kolor koncowy.
>> Choc z drugiej strony nie jestem pewna czy czerwony kolor sie utrzyma
>> po 4 godzinach gotowania ktorych wymaga ta potrawa...
> Moim zdaniem nie utrzyma się. Po 20 minutach zaczyna bleknąć.
Nie liczac tego ze cebuli i tak na koniec juz nie widac.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-06-05 13:57:54
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał w wiadomości
news:6445088703$20050604185915@ewcia.kloups...
>
> Le samedi 4 juin 2005 ŕ 16:22:38, dans <d7sdf9$o7p$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
>
> > Witam - po raz pierwszy na grupie - bardzo serdecznie :-))
>
> No to ci mrukne na powitanie : ustaw sobie kodowanie ;)
>
> > ... i mam pytanie jak w temacie - czy te oto dymka i czerwona cebulka
nadają
> > się do mięs, pieczenia, smażenia, sosów - czyli na gorąco?
>
> > Do tej pory używałam do tego zółtej cebulki, a dymkę i czerwoną cebulę
tylko
> > na zimno, do sałatek. Będe wdzięczna za porady
>
>
> Wydaje mi sie ze to nie ma wiekszego sensu, wszystkiego rodzaju cebule
> w gotowaniu / smazeniu daja wlasciwie ten sam rezultat. Wiec
> najprosciej wziec to co jest najtansze, tzn. cebule zwykla.
ale fioletowa ma ładny kolor w potrawach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-06-05 14:06:13
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?
Użytkownik "Alko" <N...@X...pl> napisał w wiadomości
news:d7v0mc$c9d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> ale fioletowa ma ładny kolor w potrawach
Głównie w sałatkach. Smażona lub duszona nabiera burofioletowej barwy, którą
można uzyskac podlewając zwykłą cebulę kilkoma łyżkami soku z czarnej
porzeczki.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-06-09 18:15:05
Temat: Re: dymka i czerowna cebula -do smażenia, sosu, etc...czy nadaje sie na gorąco?Czy można prosić o przepis na tę genianą potrawę??
Pozdrawiam,Ula.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |