Data: 2010-09-25 20:13:52
Temat: pytania o pieczenie chleba
Od: xy <x...@x...sorry>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wzialem sie za pieczenie chleba, fajna sprawa, nawet nienajgorzej
wychodzi, ale nie do konca, stad pytania:
1) jak uzyskac taka mocno ciemnobrazowa skorke, mnie wychodzi raczej w
kolorze skorki z ciasta drozdzowego?
2) w kuchence elektrycznej jak piec? mam amice i daj tryb ciasto
(grzanie gorne, dolne, wentylator) i daje 210 stopni, wkladam chleb, po
15 minutach obnizam temperature do 180 stopni, ale mam wrazenie, ze ta
amica ma tendencje do wysuszania ciasta, mozna jakos lepiej?
3) chleb przenno-zytni, czy ciasto moze sie kleic czy powinno byc takie
jak drozdzowka odchodace od palcow (mam wrazenie, ze maka zytnia
powoduje ze zawsze mocno sie klei), jaka powinna byc prawidlowa
konsystencja, jak to sprawdzic?
co jeszcze mozecie doradzic? jakie triki?
|