« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2018-01-16 12:22:29
Temat: Re: szynkaUprzedzając krzyki przeciw żelatynie: jest naturalną substancją i tak zawartą w
mięsie i błonach czy chrząstkach, ponadto zdrowa (na paznokcie i stawy). Warto
stwarzać sobie okazje do jej spożywania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2018-01-16 14:54:38
Temat: Re: szynkaOn 2018-01-16, i...@g...pl <i...@g...pl> wrote:
> Używaj żelatyny - wiąże mięso, utrzymuje wilgoć między włóknami, mięso
> pozostaje soczyste. Ja nawet boczek/roladę_mięsną przed zrolowaniem i
> osznurowaniem do pieczenia posypuję mieloną żelatyną. Kiedy się upiecze,
> gorące mięsi obciążam mocno (dooasowana deseczka, folia alu plus trzy
> kilo cukru np) i tak się studzi. Bardzo ładnie wiążą się warstwy ze sobą,
> podczas krojenia plastry są zwarte. Polecam żelatynę.
Ja chyba z tą żelatyną dałem ciała, bo zamiast ją zmieszać z mięsem suchą
to rozpuściem na gorąco w wodzie. Dam znać jak i poszło (jak już się znowu
za to zabiorę).
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2018-01-16 17:21:15
Temat: Re: szynkaByć może to jest przyczyna, ale nie sądzę. Skoro w ogóle ją zastosowałeś, to
dodatkowa woda chyba nie powinna spowodować suchości mięsa. Żeby nie dociekać,
wypróbuj przepis, który linkowałam - zobaczymy, jak Ci wyjdzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2018-01-29 08:08:53
Temat: Re: szynkaW dniu 16.01.2018 o 04:41, Marcin Debowski pisze:
> Czy mógłby ktos polecić jakiś niezbyt skomplikowany przepis na szynkę
> drobiową? Szynkowar mam.
Niestety nie pomogę w kwestii przepisu, bo nie korzystam z szynkowara,
ale pomyślałam, że to może dobry pomysł, żeby sobie takie coś sprawić.
Jaki masz szynkowar?
Po pobieżnym przejrzeniu oferty widzę, że są zazwyczaj stalowe lub
aluminiowe, ale pojawił się jakiś tescomy z tworzywa, niby nowość. Jaki
lepszy? Taki stalowy to można chyba też używać do pieczenia, czy nie?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2018-01-29 17:47:56
Temat: Re: szynkaDo piekarnika - żaden. W szynkowarze stosuje się woreczki z wytrzymałej atestowanej
(przynajmniej w założeniach...) folii - do piekarnika tego raczej bym nie kładła.
Do zwykłego zastosowania (tj. gotowanie w woreczku) najlepszy aluminiowy wg mnie, ze
względu na dobre przewodnictwo cieplne. Mam aluminiowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2018-01-30 03:43:41
Temat: Re: szynkaOn 2018-01-29, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 16.01.2018 o 04:41, Marcin Debowski pisze:
>> Czy mógłby ktos polecić jakiś niezbyt skomplikowany przepis na szynkę
>> drobiową? Szynkowar mam.
>
> Niestety nie pomogę w kwestii przepisu, bo nie korzystam z szynkowara,
> ale pomyślałam, że to może dobry pomysł, żeby sobie takie coś sprawić.
> Jaki masz szynkowar?
> Po pobieżnym przejrzeniu oferty widzę, że są zazwyczaj stalowe lub
> aluminiowe, ale pojawił się jakiś tescomy z tworzywa, niby nowość. Jaki
> lepszy? Taki stalowy to można chyba też używać do pieczenia, czy nie?
Stalowy pewnie można uzywać do pieczenia, jeśli nie będziesz używać
woreczków rzecz jasna, ale po co? :) Tam jest parę osobnych części,
zaświni się to, weź to potem doczyść.
A jak Ci się zdarzy przesadzić z temperaturą (o co może być trudno, ale
zawsze) to spręzyna dociskająca nie będzie już sprężyną.
Co do aluminium vs. stal, to ogólnie stal nierdzewna jest odporniejsza w
tym mechanicznie.
XL- Przewodnictwem cieplnym bym sie nie przejmował bo to wszystko jest
cienka blacha a czasy gotowania długie co robi tę różnicę pomijalną.
Mozna nawet argumentować, że niższe przewodnictwo pomaga stabilizowac
temperaturę w szynkowarze, co jest oczywiście równie pomijalne.
A mam taki klasyczny:
https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2018-01-30 08:25:48
Temat: Re: szynkaW dniu 30.01.2018 o 03:43, Marcin Debowski pisze:
>
> Stalowy pewnie można uzywać do pieczenia, jeśli nie będziesz używać
> woreczków rzecz jasna, ale po co? :)
Właściwie to nie wiem, ale gdzieś przy okazji szukania przykładowych
szynkowarów mignął mi przepis ze słowami "upiec w szynkowarze." Może to
po prostu niefortunne sformułowanie i wcale nie chodziło o pieczenie.
> Tam jest parę osobnych części,
> zaświni się to, weź to potem doczyść.
>
> A jak Ci się zdarzy przesadzić z temperaturą (o co może być trudno, ale
> zawsze) to spręzyna dociskająca nie będzie już sprężyną.
>
> Co do aluminium vs. stal, to ogólnie stal nierdzewna jest odporniejsza w
> tym mechanicznie.
W tym z tworzywa z tescomy zachwalają, że nie trzeba używać woreczków.
No ale tak jak piszesz, pewnie wtedy większy problem z myciem, chociaż
podobno można w zmywarce.
>
> XL- Przewodnictwem cieplnym bym sie nie przejmował bo to wszystko jest
> cienka blacha a czasy gotowania długie co robi tę różnicę pomijalną.
> Mozna nawet argumentować, że niższe przewodnictwo pomaga stabilizowac
> temperaturę w szynkowarze, co jest oczywiście równie pomijalne.
>
> A mam taki klasyczny:
> https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
Dzięki!
I ogólnie jesteś zadowolony, sprawdza Ci się toto?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2018-01-30 08:58:27
Temat: Re: szynkaOn 2018-01-30, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 30.01.2018 o 03:43, Marcin Debowski pisze:
> W tym z tworzywa z tescomy zachwalają, że nie trzeba używać woreczków.
> No ale tak jak piszesz, pewnie wtedy większy problem z myciem, chociaż
> podobno można w zmywarce.
Nie nie, z myciem to problem byłby gdybyś w tym piekła. Przy plastikowym
piec nie będziesz a i umyjesz pewnie łatwiej niż przy metalowym.
>> A mam taki klasyczny:
>> https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
>
> Dzięki!
> I ogólnie jesteś zadowolony, sprawdza Ci się toto?
W sensie jako gar? Działa jak powinno więc chyba tak, ale też ze 3-4
razy użyte jak dotąd.
--
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2018-01-30 09:29:31
Temat: Re: szynkaNiby jak piec w szynkowarze? - przecież wtedy bez woreczka, a jak bez woreczka, to
sprężyna wyciśnie soki i tłuszcz.
W sztnkowarze woreczki to podstawa. Szczelnie zamknięte - zachowują zawartość i
pozwalają sprężynie stworzyć wewnątrz nich ciśnienie potrzebne do uzyskania
należytego efektu.
Szynkowar i pieczenie??? Bezsens.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2018-01-30 09:32:02
Temat: Re: szynkaW dniu 2018-01-30 o 08:58, Marcin Debowski pisze:
> On 2018-01-30, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 30.01.2018 o 03:43, Marcin Debowski pisze:
>> W tym z tworzywa z tescomy zachwalają, że nie trzeba używać woreczków.
>> No ale tak jak piszesz, pewnie wtedy większy problem z myciem, chociaż
>> podobno można w zmywarce.
>
> Nie nie, z myciem to problem byłby gdybyś w tym piekła. Przy plastikowym
> piec nie będziesz a i umyjesz pewnie łatwiej niż przy metalowym.
>
>>> A mam taki klasyczny:
>>> https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
>>
>> Dzięki!
>> I ogólnie jesteś zadowolony, sprawdza Ci się toto?
>
> W sensie jako gar? Działa jak powinno więc chyba tak, ale też ze 3-4
> razy użyte jak dotąd.
>
Ja mam obecnie taki
https://image.ceneo.pl/data/products/33227108/i-biow
in-szynkowar-1-5kg.jpg
Używany na moje potrzeby dawniej raz na dwa trzy tygodnie, teraz
przynajmniej raz w tygodniu (produkcja na zlecenia przyjaciół :)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |