Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!peer03.a
ms1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!feeder.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.
nl!posting.tweaknews.nl!fx19.ams1.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: szynka
References: <tve7C.12423$NB2.1425@fx01.ams1>
<5a6ec884$0$609$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 32
Message-ID: <xZQbC.263110$Rq.130631@fx19.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Jan 2018 02:43:41 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Tue, 30 Jan 2018 02:43:41 GMT
X-Received-Body-CRC: 3950607808
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379868
Ukryj nagłówki
On 2018-01-29, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 16.01.2018 o 04:41, Marcin Debowski pisze:
>> Czy mógłby ktos polecić jakiś niezbyt skomplikowany przepis na szynkę
>> drobiową? Szynkowar mam.
>
> Niestety nie pomogę w kwestii przepisu, bo nie korzystam z szynkowara,
> ale pomyślałam, że to może dobry pomysł, żeby sobie takie coś sprawić.
> Jaki masz szynkowar?
> Po pobieżnym przejrzeniu oferty widzę, że są zazwyczaj stalowe lub
> aluminiowe, ale pojawił się jakiś tescomy z tworzywa, niby nowość. Jaki
> lepszy? Taki stalowy to można chyba też używać do pieczenia, czy nie?
Stalowy pewnie można uzywać do pieczenia, jeśli nie będziesz używać
woreczków rzecz jasna, ale po co? :) Tam jest parę osobnych części,
zaświni się to, weź to potem doczyść.
A jak Ci się zdarzy przesadzić z temperaturą (o co może być trudno, ale
zawsze) to spręzyna dociskająca nie będzie już sprężyną.
Co do aluminium vs. stal, to ogólnie stal nierdzewna jest odporniejsza w
tym mechanicznie.
XL- Przewodnictwem cieplnym bym sie nie przejmował bo to wszystko jest
cienka blacha a czasy gotowania długie co robi tę różnicę pomijalną.
Mozna nawet argumentować, że niższe przewodnictwo pomaga stabilizowac
temperaturę w szynkowarze, co jest oczywiście równie pomijalne.
A mam taki klasyczny:
https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
--
Marcin
|