Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia szynka Re: szynka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: szynka

« poprzedni post następny post »
Data: 2018-01-31 00:53:48
Temat: Re: szynka
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 2018-01-30 o 23:03, FEniks pisze:
> W dniu 30.01.2018 o 17:52, stefan pisze:
>> Ostatnio? Przyjaciele rozkoszują się moim boczusiem niby faszerowanym :)
>> ładny (koło 1 kg) kawałek boczku nacieram moja mieszanka przypraw z
>> dodatkiem cukru i soli peklowej. I leży (obracany dwa razy na dzień)
>> tak koło tygodnia. W tzw. miedzyczasie z ładnej wieprzowinki robię 0,5
>> kilo mielonego na oczku 8 mm. Troszkę soli peklowej, główka czosnku
>> zmiażdżona na dwie części - jedna wtarta w boczek, druga zmieszana z
>> mielonym. i tak se 2-3 dni odpoczywają. No a potem zawijamy w roladę,
>> to do wora i i tak dalej...
>> Nieźle im też smakuje z mielonym wędzonym chudym boczkiem :)
>
> Czy sól peklowa jest konieczna do przyrządzania mięs w szynkowarze, czy
> wystarczy po prostu mięso po swojemu przyprawić? Głównie chodzi mi o to,
> czy przygotowanie takiego mięsa każdorazowo musi trwać tyle czasu
> (tydzień peklowania).
>
> Ewa
>
Mięso peklowane ma ładny kolorek, ja daję tylko minimalną ilość soli
peklowej i może dlatego pekluję długo, aby smak dawała głównie mieszanka
przypraw. Niektóre przepisy są bez pektosoli, po stabilizacji w lodówce
2 godzinnej - próbowałem ale mi nie smakowało, jakieś takie łykowate :(
Czasem robię peklowanie tylko w winie, przyprawach, warzywach i zwykłej
soli (naturalnie z dodatkiem cukru), ale np. przy peklowaniu mięsa
wołowego "na dziko" to i dwa tygodnie trwa.
Dawniej, gdy jeszcze pracowałem i miałem sporo czasu, na urlopie bawiłem
sie z wędlinami długo dojrzewającymi i długowędzonymi w zimnym dymie - w
sam raz miesiąc letniego urlopu wystarczał na przygotowanie wędlin na
Boże Narodzenie... :) Teraz jestem na emeryturze i nie mam aż tyle czasu :)

pozdr
Stefan

---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
31.01 Marcin Debowski
31.01 FEniks
31.01 Marcin Debowski
31.01 Marcin Debowski
31.01 stefan
31.01 i...@g...pl
01.02 i...@g...pl
01.02 i...@g...pl
01.02 Marcin Debowski
01.02 i...@g...pl
01.02 i...@g...pl
01.02 i...@g...pl
10.02 FEniks
11.02 i...@g...pl
11.02 stefan
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?