Data: 2018-01-31 08:36:38
Temat: Re: szynka
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 31.01.2018 o 01:45, Marcin Debowski pisze:
> On 2018-01-30, stefan <s...@w...pl> wrote:
>> Mięso peklowane ma ładny kolorek, ja daję tylko minimalną ilość soli
>> peklowej i może dlatego pekluję długo, aby smak dawała głównie mieszanka
> Kolorek, prawda, ale trzeba pamietac, że ta sól peklowa robi tez to, że
> ubija bakterie (hamuje ich rozwój) - jad kiełbasiany to hasło związane
> własnie z tym tematem. Dawanie mniej a trzymanie dłużej to tak chyba nie
> do końca najbezpieczniejszy pomysł.
Właśnie mnie przeraziło w Stefanowym przepisie, że surowe mięso leży w
sumie około 10 dni.
> Normalnie pekluje się 1-3 dni w
> 8-12C.
Czyli nie w lodówce? Gdzie uzyskujesz taką temperaturę? Ja mam w lodówce
5st.C - czy to będzie za niska temp?
Ewa
|