Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szynka
Date: Wed, 31 Jan 2018 00:53:48 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 38
Message-ID: <p4r0if$t0u$1@node2.news.atman.pl>
References: <tve7C.12423$NB2.1425@fx01.ams1>
<5a6ec884$0$609$65785112@news.neostrada.pl>
<xZQbC.263110$Rq.130631@fx19.ams1>
<5a701dfb$0$587$65785112@news.neostrada.pl>
<DAVbC.530957$X77.85138@fx11.ams1> <p4pai4$kgg$1@node1.news.atman.pl>
<5a706bb6$0$600$65785112@news.neostrada.pl>
<p4q7s2$i5a$1@node1.news.atman.pl>
<5a70ebc1$0$1667$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-71-145-197.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1517356431 29726 89.71.145.197 (30 Jan 2018 23:53:51
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Jan 2018 23:53:51 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.5.2
In-Reply-To: <5a70ebc1$0$1667$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
X-Antivirus: Avast (VPS 180129-2, 2018-01-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379881
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-01-30 o 23:03, FEniks pisze:
> W dniu 30.01.2018 o 17:52, stefan pisze:
>> Ostatnio? Przyjaciele rozkoszują się moim boczusiem niby faszerowanym :)
>> ładny (koło 1 kg) kawałek boczku nacieram moja mieszanka przypraw z
>> dodatkiem cukru i soli peklowej. I leży (obracany dwa razy na dzień)
>> tak koło tygodnia. W tzw. miedzyczasie z ładnej wieprzowinki robię 0,5
>> kilo mielonego na oczku 8 mm. Troszkę soli peklowej, główka czosnku
>> zmiażdżona na dwie części - jedna wtarta w boczek, druga zmieszana z
>> mielonym. i tak se 2-3 dni odpoczywają. No a potem zawijamy w roladę,
>> to do wora i i tak dalej...
>> Nieźle im też smakuje z mielonym wędzonym chudym boczkiem :)
>
> Czy sól peklowa jest konieczna do przyrządzania mięs w szynkowarze, czy
> wystarczy po prostu mięso po swojemu przyprawić? Głównie chodzi mi o to,
> czy przygotowanie takiego mięsa każdorazowo musi trwać tyle czasu
> (tydzień peklowania).
>
> Ewa
>
Mięso peklowane ma ładny kolorek, ja daję tylko minimalną ilość soli
peklowej i może dlatego pekluję długo, aby smak dawała głównie mieszanka
przypraw. Niektóre przepisy są bez pektosoli, po stabilizacji w lodówce
2 godzinnej - próbowałem ale mi nie smakowało, jakieś takie łykowate :(
Czasem robię peklowanie tylko w winie, przyprawach, warzywach i zwykłej
soli (naturalnie z dodatkiem cukru), ale np. przy peklowaniu mięsa
wołowego "na dziko" to i dwa tygodnie trwa.
Dawniej, gdy jeszcze pracowałem i miałem sporo czasu, na urlopie bawiłem
sie z wędlinami długo dojrzewającymi i długowędzonymi w zimnym dymie - w
sam raz miesiąc letniego urlopu wystarczał na przygotowanie wędlin na
Boże Narodzenie... :) Teraz jestem na emeryturze i nie mam aż tyle czasu :)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|