Data: 2018-01-30 03:43:41
Temat: Re: szynka
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2018-01-29, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 16.01.2018 o 04:41, Marcin Debowski pisze:
>> Czy mógłby ktos polecić jakiś niezbyt skomplikowany przepis na szynkę
>> drobiową? Szynkowar mam.
>
> Niestety nie pomogę w kwestii przepisu, bo nie korzystam z szynkowara,
> ale pomyślałam, że to może dobry pomysł, żeby sobie takie coś sprawić.
> Jaki masz szynkowar?
> Po pobieżnym przejrzeniu oferty widzę, że są zazwyczaj stalowe lub
> aluminiowe, ale pojawił się jakiś tescomy z tworzywa, niby nowość. Jaki
> lepszy? Taki stalowy to można chyba też używać do pieczenia, czy nie?
Stalowy pewnie można uzywać do pieczenia, jeśli nie będziesz używać
woreczków rzecz jasna, ale po co? :) Tam jest parę osobnych części,
zaświni się to, weź to potem doczyść.
A jak Ci się zdarzy przesadzić z temperaturą (o co może być trudno, ale
zawsze) to spręzyna dociskająca nie będzie już sprężyną.
Co do aluminium vs. stal, to ogólnie stal nierdzewna jest odporniejsza w
tym mechanicznie.
XL- Przewodnictwem cieplnym bym sie nie przejmował bo to wszystko jest
cienka blacha a czasy gotowania długie co robi tę różnicę pomijalną.
Mozna nawet argumentować, że niższe przewodnictwo pomaga stabilizowac
temperaturę w szynkowarze, co jest oczywiście równie pomijalne.
A mam taki klasyczny:
https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
--
Marcin
|