Data: 2018-01-30 17:52:16
Temat: Re: szynka
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-01-30 o 13:57, FEniks pisze:
> W dniu 30.01.2018 o 09:32, stefan pisze:
>> W dniu 2018-01-30 o 08:58, Marcin Debowski pisze:
>>>
>>>
>>>>> A mam taki klasyczny:
>>>>> https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
>>>>>
>>>>
>>>
>> Ja mam obecnie taki
>> https://image.ceneo.pl/data/products/33227108/i-biow
in-szynkowar-1-5kg.jpg
>>
>
> Dzięki! Chyba sobie coś podobnego sprawię w najbliższym czasie.
>
>> Używany na moje potrzeby dawniej raz na dwa trzy tygodnie, teraz
>> przynajmniej raz w tygodniu (produkcja na zlecenia przyjaciół :)
>
> A co najczęściej produkujesz? Korzystasz z jakiegoś konkretnego
> przepisu, czy jako doświadczony weteran robisz na oko? ;)
>
> Ewa
>
Ostatnio? Przyjaciele rozkoszują się moim boczusiem niby faszerowanym :)
ładny (koło 1 kg) kawałek boczku nacieram moja mieszanka przypraw z
dodatkiem cukru i soli peklowej. I leży (obracany dwa razy na dzień) tak
koło tygodnia. W tzw. miedzyczasie z ładnej wieprzowinki robię 0,5 kilo
mielonego na oczku 8 mm. Troszkę soli peklowej, główka czosnku
zmiażdżona na dwie części - jedna wtarta w boczek, druga zmieszana z
mielonym. i tak se 2-3 dni odpoczywają. No a potem zawijamy w roladę, to
do wora i i tak dalej...
Nieźle im też smakuje z mielonym wędzonym chudym boczkiem :)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|