Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szynka
Date: Tue, 30 Jan 2018 17:52:16 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 40
Message-ID: <p4q7s2$i5a$1@node1.news.atman.pl>
References: <tve7C.12423$NB2.1425@fx01.ams1>
<5a6ec884$0$609$65785112@news.neostrada.pl>
<xZQbC.263110$Rq.130631@fx19.ams1>
<5a701dfb$0$587$65785112@news.neostrada.pl>
<DAVbC.530957$X77.85138@fx11.ams1> <p4pai4$kgg$1@node1.news.atman.pl>
<5a706bb6$0$600$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-71-145-197.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1517331139 18602 89.71.145.197 (30 Jan 2018 16:52:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Jan 2018 16:52:19 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
Thunderbird/52.5.2
In-Reply-To: <5a706bb6$0$600$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
X-Antivirus: Avast (VPS 180129-2, 2018-01-29), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379877
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-01-30 o 13:57, FEniks pisze:
> W dniu 30.01.2018 o 09:32, stefan pisze:
>> W dniu 2018-01-30 o 08:58, Marcin Debowski pisze:
>>>
>>>
>>>>> A mam taki klasyczny:
>>>>> https://image.ceneo.pl/data/products/38245935/i-4hom
e-szynkowar-ze-stali-nierdzewnej-z-termometrem.jpg
>>>>>
>>>>
>>>
>> Ja mam obecnie taki
>> https://image.ceneo.pl/data/products/33227108/i-biow
in-szynkowar-1-5kg.jpg
>>
>
> Dzięki! Chyba sobie coś podobnego sprawię w najbliższym czasie.
>
>> Używany na moje potrzeby dawniej raz na dwa trzy tygodnie, teraz
>> przynajmniej raz w tygodniu (produkcja na zlecenia przyjaciół :)
>
> A co najczęściej produkujesz? Korzystasz z jakiegoś konkretnego
> przepisu, czy jako doświadczony weteran robisz na oko? ;)
>
> Ewa
>
Ostatnio? Przyjaciele rozkoszują się moim boczusiem niby faszerowanym :)
ładny (koło 1 kg) kawałek boczku nacieram moja mieszanka przypraw z
dodatkiem cukru i soli peklowej. I leży (obracany dwa razy na dzień) tak
koło tygodnia. W tzw. miedzyczasie z ładnej wieprzowinki robię 0,5 kilo
mielonego na oczku 8 mm. Troszkę soli peklowej, główka czosnku
zmiażdżona na dwie części - jedna wtarta w boczek, druga zmieszana z
mielonym. i tak se 2-3 dni odpoczywają. No a potem zawijamy w roladę, to
do wora i i tak dalej...
Nieźle im też smakuje z mielonym wędzonym chudym boczkiem :)
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|