Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newshub.sdsu.edu
!postnews.google.com!w1g2000hsg.googlegroups.com!not-for-mail
From: "iza" <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Biszkopt
Date: 12 Apr 2007 03:58:38 -0700
Organization: http://groups.google.com
Lines: 41
Message-ID: <1...@w...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.100.255.92
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1176375519 21073 127.0.0.1 (12 Apr 2007 10:58:39 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Apr 2007 10:58:39 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Avant
Browser),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: w1g2000hsg.googlegroups.com; posting-host=83.100.255.92;
posting-account=ta_Y2g0AAADa8Jt4GSIm81YR9Njr2xyh
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294825
Ukryj nagłówki
Kiedy po 10krotnym razie biszkopt wyszedł nie wyrośnięty poddałam się
i zaczełam piec ciasta drożdżowe i kruchą szarlotkę. No ale ile można.
Wię po około 8 latach właśnie wczoraj przekopałam tę grupę za idealnym
przepisem cud na biszkopt. I właśnie w tej sprawie tu piszę.
Dzięęęęękuuuję za przepis który umożliwił mi zrobienie biszkopta który
nie jest zakalcem , jest wyrośnięty pulchny i jestem szczęśliwa
hihi :) Dzięękujję!!!!
Pozwolę sobie zacytować:
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie
przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta
bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac
powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut. Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10
sekund pomiedzy dodawaniem zoltek Dodac make i delikatnie wymieszac
za
pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz bez miksera. Przelac do formy,
piec
az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow, 35-45 minut. Sprawdzic
patyczkiem.
Magdalena Bassett
Dziękuje Pani Magdalenko:)
PS. Wszystkich ktorych choc troche zirytowala skladnia i bledy
orograficzne w moim poscie przepraszam. Iza
|