Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Naleśniki na świeżym powietrzu
Date: Mon, 23 May 2016 14:23:26 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 34
Message-ID: <nhuso6$7de$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: public-gprs368426.centertel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1464006214 7598 37.47.70.107 (23 May 2016 12:23:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 May 2016 12:23:34 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.5.1
X-Mozilla-News-Host: news://news.atman.pl:119
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371892
Ukryj nagłówki
Zajrzałem dziś do składnicy złomu, bo szukałem kawałka materiału do
moich zabaw w majsterkowanie, i przypadkiem znalazłem krążek stalowy,
coś ok. 40 cm średnicy i wadze 11 kg.
Kupiłem za 16 zł i po oszlifowaniu brzegów, przeszlifowaniu powierzchni
położyłem na jednopalnikową kuchenkę gazową, której używam na mojej
werandce.
Wiadomo, naleśniki!
Ciasto zrobiłem klasyczne, mąka, jajko, mleko, woda sól i luu... na tę
płytę...
Rozprowadziłem takim śmiesznym patyczkiem, który sobie zrobiłem na modłę
taką, jaką widziałem we francuskich naleśnikarniach, a przewracałem
packą którą kupiłem w miasteczku za 1 zł 60 gr.
Owszem, naleśniki wyszły niczego sobie, płyta do smażenia sprawdza się
idealnie i smażenie na świeżym powietrzu to sama przyjemność:)
I teraz mam pytanie: Czy macie jakieś receptury, które sprawią, że
naleśniki będą powtarzalne, smaczne i nie będzie problemów z grubością
(konsystencja)?
Oczywiście naleśniki mają być deserowe - na słodko.
P.S. Zamierzam też tą płytę przetestować z mięchem, np, befsztyk lub
karkówka, co Wy na to?
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|