Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!goblin2!gobli
n.stu.neva.ru!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISMAT
CH!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.
news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
or-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Pieczeń duszona z pręgi.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Sun, 23 May 2010 15:23:08 +0200
Message-ID: <8qw2oqzm4r05$.15p5181rc7vb6.dlg@40tude.net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.130.170
X-Trace: 1274620989 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2590 79.191.130.170:49612
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328153
Ukryj nagłówki
Dziś.
2,5 kg pręgi wołowej (foremny prostopadłościenny kawałek, ścinki poszły na
rosół) zabajcować 2,5 doby (tak wyszło, to znacznie lepiej niż kilka
godzin) w worku foliowym (z atestem!) w lodówce, obracając kilka razy. Dla
wygosy torebka oczywiście szczelnie zawiazana po wyparciu powietrza,
wstawiona do głębszej miski.
Marynata:
- ocet winny biały 1 część
- olej 2 części
- pieprz zielony, czarny, trochę soli (reszta soli będzie dodana do
duszenia) i pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- cebula w piórkach, plasterki marchwi i pietruszki
W sumie szklanka bajcu.
Mięso wyjąć, obsmażyć w rondlu na oleju na złocisto razem z połową sporej
cebuli grubo pokrojoną, wlać pozostały bajc z torebki po mięsie wraz ze
wszystkimi dodatkami warzywnymi, posolić do smaku (soli było dosyć mało w
marynacie), podlać wrzątkiem aby płyn prawie przykrył mięso, przykryć,
dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 3 godziny od zawrzenia,
przewracając 2-3 razy w trakcie, dolewając wrzątku (nie zimnej wody!), aby
sosu było powyżej połowy wys. mięsa.
Po uduszeniu mięso pokroić w grube plastry, sos zostawić "ałnaturel" albo
jeszcze doprawić i zagęścić wg uznania. Dodatki - ziemniaki młode lub
kopytka, co kto lubi.
Pyszne mięso, ekstra, polecam! Rozpływa się w ustach. Zwłaszcza pręga, bo
można zrobić tę pieczeń i z udźca, ligawy itp, tylko wtedy godzinę dłużej
trwa duszenie.
|