Data: 2015-10-24 08:13:36
Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: bbjk <b...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 15-10-24 o 07:50, FEniks pisze:
> Do wyrobów cukierniczych mnie interesują. Używał ktoś, kupował? Lepsze
> są w proszku, czy w żelu (pod względem barwienia i nieszkodliwości)?
> Wszelkie uwagi osób doświadczonych w temacie mnie interesują. Możecie
> polecić jakieś konkretne, nawet z namiarem na sklep, najlepiej online.
Kolorowałam sporo, ale tylko naturalnymi, kolorki nie są tak wyraziste,
jak chemiczne, jednak ładne. Buraki, szpinak, kurkuma, karmel, kawa,
czarna jagoda, jeżyny, żurawiny, trzy ostatnie mogą barwić od czerwieni
przez fiolet do niebieskiego, w zależności od środowiska
kwaśnego/zasadowego.
Tymi naturalnymi nie osiągniesz na pewno aż takiego efektu:
http://www.brit.co/rainbow-food-recipes/
Jakie potrawy chcesz barwić?
--
B.
|