Data: 2015-10-24 08:35:27
Temat: Re: Barwniki spożywcze
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-10-24 o 08:13, bbjk pisze:
> W dniu 15-10-24 o 07:50, FEniks pisze:
>> Do wyrobów cukierniczych mnie interesują. Używał ktoś, kupował? Lepsze
>> są w proszku, czy w żelu (pod względem barwienia i nieszkodliwości)?
>> Wszelkie uwagi osób doświadczonych w temacie mnie interesują. Możecie
>> polecić jakieś konkretne, nawet z namiarem na sklep, najlepiej online.
>
> Kolorowałam sporo, ale tylko naturalnymi, kolorki nie są tak
> wyraziste, jak chemiczne, jednak ładne. Buraki, szpinak, kurkuma,
> karmel, kawa, czarna jagoda, jeżyny, żurawiny, trzy ostatnie mogą
> barwić od czerwieni przez fiolet do niebieskiego, w zależności od
> środowiska kwaśnego/zasadowego.
A można gdzieś kupić takie naturalne już gotowe?
> Tymi naturalnymi nie osiągniesz na pewno aż takiego efektu:
> http://www.brit.co/rainbow-food-recipes/
Taki efekt to mi się nie podoba...
>
> Jakie potrawy chcesz barwić?
Chcę spróbować zrobić makaroniki. Na pierwszy raz na pewno nie będę się
bawić z własnymi barwnikami. Może później.
Ewa
|