Data: 2015-02-24 09:35:00
Temat: Re: Bigos dla Iwanosa
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-23 o 12:37, Jarosław Sokołowski pisze:
> Naszemu oscypkowi wpisano w metrykę, że ma być tylko z mleka owczego.
> Ale tak, to było może za Tytusa Chałubińskiego, na najbiedniejszych
> halach, w Pięcistawach dajmy na to, gdzie żadna krowa nie usiedzi. Na
> tych bogatszych, zachodnich, krowy były od dawna, więc trochę mleka od
> nich też do oscypków trafiało. Bacowie powiadają, że to z pożytkiem
> dla sera, bo przez to nie jest tak sakramencko twardy.
Osobiście zdecydowanie wolę te oscypki z dodatkiem sera krowiego.
Z tego co zauważyłam, z zastrzeżeniem nazwy radzimy sobie tak, jak
ludzie sobie radzą w innych tego typu przypadkach. Przy drogach można
spotkać tablice "ser typu oscypek". Podobnie jest z "serami typu
greckiego", czy np. tortem typu Sacher (do oryginalnej nazwy Sachertorte
ma prawa tylko Hotel Sacher).
Ewa
|