Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!n
ot-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Biszkopt
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <1eb1qx4.1cesr41pz70noN%wlos@tele.com.pl>
References: <3923092f$0$55332@news2.zeelandnet.nl> <3...@w...net>
<39240b75$0$60595@news2.zeelandnet.nl> <3...@k...org.pl>
<1eazluz.17to1cgunrev4N%wlos@tele.com.pl>
<8gandh$ia$1@sunsite.icm.edu.pl>
Organization: Telezynski i Syn
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 58 days)
Lines: 51
Date: Mon, 22 May 2000 17:39:18 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.53.32
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 959017158 212.160.53.32 (Mon, 22 May 2000 19:39:18 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 May 2000 19:39:18 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28386
Ukryj nagłówki
A. Blikle Sp. z o.o. <b...@m...com.pl> wrote:
> Witam,
>
> > Wydaje sie, ze dobrze to robisz. Na wszelki wypadek przypominam, ze
> > jajka na piane nie powinny byc wprost z lodowki
>
> A to dlaczego? Gdyby na egzaminie na czeladnika cukiernik odpowiedzial
> inaczej niz to, ze przed przystapieniem do ubijania piany nalerzy bialka
> schlodzic do temperatury 1-2 stopnie C, oblal by go z pewnoscia.
>
> Robert Glowka
Szczerze mowiac pospieszylem sie, i z rozpedu na piane z bialek
przenioslem to, co wiem o majonezie.
Ale skoro sie bawimy, to uzasadnie twierdzenie o tym, ze bialka na piane
nie powinny byc zimne. A na pewno nie ma powodu aby mialy 1-2 stopni C.
Uzasadnienie teoretyczne:
Piana z bialek jajka powstaje dzieki wprowadzaniu powietrza do
mieszaniny wody i bialek (w sensie chemicznym). Czasteczki bialek
zawarte w bialku jajecznym maja postac zwinietych w klabki lancuchow
aminokwasow, a te aminokwasy polaczone sa wiazaniami wodorowymi.
Podczas ubijania te lancuchy rozwijaja sie, i lacza pomiedzy soba
tworzac siec, w ktorej uwiezione sa pecherzyki powietrza. Te przemiany
zachodza latwiej w wyzszej temperaturze.
Ponadto jak wiadomo gazy lepiej rozpusczja sie w zimnych plynach niz
cieplych. By wprowadzane do bialka jaja powietrze nie rozpuszczalo sie
w zawartej w nim wodzie, lecz tworzylo pecherzyki, lepiej uzyc cueplych
jajek.
Argumenty praktyczne:
Istnieje wiele przepisow na biszkopty zalecajcych ubijanie jajek na
biszkopt na lazni wodnej. Nie utrudnia to powstawania piany, a wrecz
ulatwia. Wybitny francuski kucharz Michel Bras zaleca lekko podgrzac
jajka przed biciem piany w miseczce z ciepla woda! (Michel Bras, "Les
carnets de Michel Bras", Editions du Rouergue)
1-2 stopnie to znacznie nizsza temperatura niz w zwyklej lodowce.
Wlasciwie ochlodzenie jajek do tej temperatury prze wprowadzeniem
lodowek z komora "zero stopni" bylo mozliwe tylko przez polozenie ich na
lod. Nigdzie ne spotkalem sie z takim zaleceniem.
Szczerze mowiac, to sadze, ze tak jak mnie pomylila sie piana z
majonezem, tak tobie, lub twoim egzaminatorom pomylily sie jajka ze
smietana. Rzeczywiscie ochlodzenie smietany przed biciem zabezpiecza
nieco przed przerobieniem jej na maslo.
Wladyslaw
|