Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Błędy przy pieczeniu chleba pszennego Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.n
ews.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <mbb4hj$1im$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<mbbfcm$460$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<mbbktf$3qt$1@dont-email.me> <o...@t...home>
<54da3529$0$2184$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home> <mbdn8h$ki2$1@dont-email.me>
<so87b20rvnzs.ip7u4lchnlb2$.dlg@40tude.net> <mbdns1$n61$1@dont-email.me>
<9div2nktym35$.921dcphl3fu$.dlg@40tude.net> <mbdomp$r71$1@dont-email.me>
<wsj32mcqrbsr$.aad7ncy01jq1.dlg@40tude.net> <mbdq0e$15g$1@dont-email.me>
<thbwl57wmgcf.irlrjmanx9gv$.dlg@40tude.net> <mbdqqg$4mt$1@dont-email.me>
<lil7zk397e2r$.1o13kzj8md3ud$.dlg@40tude.net>
<mbdujc$l6c$1@dont-email.me>
Date: Tue, 10 Feb 2015 23:51:07 +0100
Message-ID: <en3xk4r93plu$.z3jkdz09xj9k.dlg@40tude.net>
Lines: 95
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.5.160
X-Trace: 1423608665 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2180 95.49.5.160:16655
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360849
Ukryj nagłówki

Dnia Tue, 10 Feb 2015 15:52:41 -0600, Pszemol napisał(a):

> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:lil7zk397e2r$.1o13kzj8md3ud$.dlg@40tude.net...
>>>>> Bo mnie ciekawi pH zakwasu i jak wpływa na pH ciasta czy końcowego
>>>>> chleba.
>>>>> Byłaś pewna, że pleśn się nie chwyta bo mierzyłaś pH - ok, pomyliłem
>>>>> się.
>>>>
>>>> Upsss, oczywiście że mierzyłam! - organoleptycznie 3-]
>>>
>>> No to jakie pH było? Takie jak dla soku pomarańczowego?
>>
>> A którego? - tego dzisiejszego, sprzed dwóch dni, czy tego sprzed
>> tygodnia?
>> Bo wiesz, paskudne pomarańcze miałam wczoraj: zero cukru, sam kwas i mało
>> soku (czyt.wody). Ale te przed tygodniem i przedwczoraj to istny ulepek i
>> to bardzo soczyste.
>> 333-]
>
> I poważnie wydaje Ci się, że dodatek cukru zmienia pH ?

Nie - dodatek WODY zmienia STĘŻENIE KWASU (=kwaśność). Nie rozumiesz tekstu
drukowanego. Zaiste jak Ty maturę zdałeś... No chyba tak, jak całA ogromna
grupa tych, co oblali.


> Serio? Widzisz, pH soku pomarańczowego będzie w okolicach 3,5 i to
> niezależnie od zawartości w nim cukru... pH 3,5 to bardzo silny kwas!
>
> A może po prostu pomieszały Ci się pojęcia?
> Ty chyba mówisz o potocznej, kuchennej kwaśności...

Mówię o STĘŻENIU PROCENTOWYM=KWAŚNOŚCI, ponieważ właśnie o KWAŚNOŚĆ sam
pytałeś pisząc: "Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż
ciasto?
Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż zakwas?"

A może po prostu pomieszały Ci się pojęcia?
Bo jeśli w powyższym cudzysłowie chodziło Ci o ph, to znaczy, że chodziło
Ci o KWASOWOŚĆ. Więc się doucz, jaka jest różnica między KWAŚNOŚCIĄ a
KWASOWOŚCIĄ.

> którą zmniejsza się słodząc.

:-D
:-D
:-D

> Ale wiesz... to jednak nie jest to samo co pH.

No coś Ty? Nie wiedziałam!
3-]

>
>>> Kwaśniejsze?
>>> Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż ciasto?
>>
>> Pytanie z tych raczej durnych, bo po co to pytać o rzeczy oczywiste - jak
>> się piecze chleb, to z ciasta spora część wody w parę ulata - na chłopski
>> więc rozum im mniej tej wody masz na końcu, to kwasu procentowo więcej,
>> bo jego zawartość się w trakcie pieczenia nie zmienia 3333-]
>
> I poważnie wydaje Ci się, że zmiana zawartości % wody zmienia pH ?

"Kwasu procentowo więcej" oznacza to samo, co ph?????
Ależ to zupełnie co innego - to STĘŻENIE PROCENTOWE KWASU w roztworze ("im
mniej tej wody masz na końcu, to kwasu procentowo więcej"). To
merytorycznie nie to samo, co ph (czyli kwasowość). Doucz się, że kiedy
pytasz o KWAŚNOŚĆ (jak parę linijek wyżej w cytacie), to pytasz o stężenie
procentowe kwasu, ale na pewno nie o KWASOWOŚĆ=ph.
I kiedy się douczysz, to wtedy dopiero mogę z Tobą porozmawiać o...
chlebie.

>
>>> Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż zakwas?
>>
>> Przyjmij, że zakwas jest kwaśniejszy niż gotowy chleb - więc sobie
>> dośpiewaj/oblicz resztę według tego, co powyżej napisałam 33333-)
>
> Wybacz, ale mam niestety wrażenie że rozmawiam z niewidomym o kolorach...
> I to od samego początku Twojej obecności w tym wątku.
> Stąd mi się nasunęły pytania o Twoje doświadczenie przy pieczeniu chleba...
> Ale ok, już chyba wszystko wiem :-)

Diagnoza: wykazujesz niedomogę intelektualną polegającą na niezborności
logicznej w analizie tekstu drukowanego. Dlatego nie rozumiesz, że NIE
piszę o ph, ponieważ NIE pytałeś o ph=kwasowość, tylko o kwaśność=stężenie
procentowe kwasu. Wykazujesz także braki merytoryczne myląc ph z kwaśnością
i nie rozumiejąc różnicy między kwasowością i kwaśnością...

Dzyń-dzyń-dzyń, koniec pierwszej lekcji chemii.

--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
10.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 krys
11.02 krys
11.02 FEniks
11.02 XL
11.02 XL
11.02 krys
11.02 krys
11.02 krys
11.02 FEniks
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem