Data: 2015-02-11 15:04:09
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-02-11 o 14:50, krys pisze:
> FEniks wrote:
>
>> W dniu 2015-02-10 o 15:50, Trefniś pisze:
>>> W dniu .02.2015 o 14:34 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>>>
>>>> W dniu 2015-02-10 o 08:39, Trefniś pisze:
>>>>> Może komuś to się wyda dziwne, ale oleju rzepakowego (jako prawie
>>>>> tak samo zdrowego jak oliwa) potrafię używać w wypiekach nawet
>>>>> zamiast masła :) Jedna osoba z mojej rodziny boi się go, stąd
>>>>> wypieki specjalnie pod gusta :)
>>>>> Piekłem tak już słodkości (np. baby drożdżowe i piaskowe)
>>>> Ja też piekę z olejem moje ulubione drożdżowe nocne z owocami. Ale
>>>> uwaga! Ci, którzy się boją, są i tutaj. ;)
>>> Ja się masła nie boję. Ale jak ów gość w dom, to przestawiam się na
>>> olejofila :)
>> A, zrozumiałam Cię odwrotnie - że to oleju w cieście ta osoba się boi.
>> Swego czasu pojawiła się tutaj koncepcja, że ciasto drożdżowe z olejem
>> jest gorsze.
> Ale wiesz, dlaczego? ;-)
Dlaczego źle zrozumiałam? Właśnie dlatego co powyżej. :)
>> Według mnie jest przynajmniej tak samo dobre, a ma tę
>> dodatkową zaletę, że dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżówkę robioną na
>> maśle po mniej więcej 3 dniach czuć zjełczeniem.
> Ile Ty tych drożdżówek na raz robisz, że trzy dni wytrzymują???
Na co dzień mam mało gąb do wyżywienia. W dodatku gęby niewiele jedzą.
Zwykle kończy się na tym, że większość ciasta zjadam sama, bom łasuch.
Ewa
|