Data: 2015-02-11 16:26:53
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 11 Feb 2015 16:15:19 +0100, krys napisał(a):
>> ale dla pewności gotowy wyrób przechowuję w lodówce - i ze
>> względu na masło, i na ser.
>
> Też robię. Ale przeważnie przechowuję normalnie w kuchni.
No pewnie. Po upieczeniu (wysoka temperatura ok. 150 st. lub więcej) ani
ser, ani masło (w cieście) nie mają już w sobie _żywych_ zarodników
pleśni/bakterii, więc nic się im nie stanie od temperatury pokojowej
przynajmniej przez kilka dni, póki się oczywiscie od nowa nie zarażą z
powietrza - ale do tej pory już powinno być wszystko zjedzone. Tylko tort
oraz tzw "ciasta na zimno" warto trzymać w lodówce w celu zapobieżenia
rozpływaniu się oraz szybkiemu pleśnieniu.
|