Data: 2015-02-11 15:18:53
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 11 Feb 2015 14:56:35 +0100, krys napisał(a):
> XL wrote:
>
>> Dnia Tue, 10 Feb 2015 13:47:26 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Trefniś" <t...@m...com> wrote in message
>>> news:op.xtur7jd0mtaby1@tncap.home...
>>>> No już nie chciałem szaleć - kto uwierzyłby w "zjadliwy" chleb dwu-
>>>> trzytygodniowy.
>>>> :)
>>>> Ale rzeczywiście białe chleby są troszkę krócej smaczne (każdy spodziewa
>>>> się chrupkości).
>>>> Razowe (w tym żytnie) na zakwasie to długodystansowce :)
>>>
>>> Jak chleba nie rozkroisz i jest otoczony skórą to pewnie i schnie wolniej
>>> i się żadna pleśń go nie chwyci jak będzie w przewiewnym miejscu a nie
>>> jakimś worku foliowym dwa tygodnie - wtedy pleśń murowana.
>>
>> No i tu oto Panie Początkujący - jeśli chodzi o PRAWDZIWY chleb na
>> zakwasie to przez bardzo długi czas nie ma mowy o pleśni,
>
> Pszemol ma rację. W worku foliowym spleśnieje. Chciałam tak przedłużyć
> świeżość na święta i zamiast jak zwykle, zawinąć w ściereczkę, zapakowałam
> do wora. Szkoda mi było tego chleba.
Widać zależy od środowiska - moja córka za czasów akademika wciaż
narzekała, ze nie moze żadnego (kupnego) pieczywa trzymać dłużej niż dobę,
bo okropnie pleśnieje. A to samo pieczywo u nas w domu może i kiedyś
zaczynało pleśnieć, ale na pewno nie na drugi dzień, tylko gdzieś po
tygodniu. A pisze to dlatego, żeby wykazać różnicę w środowisku -
najwyraźniej zależnie od miejsca w powietrzu lata mniej albowięcej
zarodników pleśni.
>
> Idź liczyć te karbki - ale po poziomie Twej
>> wiedzy o chlebie nie sądzę, aby ich tam było więcej niż 10, więc moze
>> daruj sobie.
>
> Ja tam może nie wiem aż TYLE o chlebie, jednakowoż od jakichś 4 lat nie
> kupiłam ani bochenka, bo sobie piekę...
Jeżeli nie pieczesz w piecu chlebowym, to NICzego nie wiesz o chlebie.
Czyli biorąc to kryterium pod uwagę - NIKT tutaj niczego o nim nie wie,
łącznie ze mną 333-)
> PS. Skórka mi nie odłazi, ale piekę w blaszkach.
Ja też.Bo ładne kromki wychodzą.
|