Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Błędy przy pieczeniu chleba pszennego Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-11 00:21:01
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:en3xk4r93plu$.z3jkdz09xj9k.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 10 Feb 2015 15:52:41 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:lil7zk397e2r$.1o13kzj8md3ud$.dlg@40tude.net...
>>>>>> Bo mnie ciekawi pH zakwasu i jak wpływa na pH ciasta czy końcowego
>>>>>> chleba.
>>>>>> Byłaś pewna, że pleśn się nie chwyta bo mierzyłaś pH - ok, pomyliłem
>>>>>> się.
>>>>>
>>>>> Upsss, oczywiście że mierzyłam! - organoleptycznie 3-]
>>>>
>>>> No to jakie pH było? Takie jak dla soku pomarańczowego?
>>>
>>> A którego? - tego dzisiejszego, sprzed dwóch dni, czy tego sprzed
>>> tygodnia?
>>> Bo wiesz, paskudne pomarańcze miałam wczoraj: zero cukru, sam kwas i
>>> mało
>>> soku (czyt.wody). Ale te przed tygodniem i przedwczoraj to istny ulepek
>>> i
>>> to bardzo soczyste.
>>> 333-]
>>
>> I poważnie wydaje Ci się, że dodatek cukru zmienia pH ?
>
> Nie - dodatek WODY zmienia STĘŻENIE KWASU (=kwaśność).
> Nie rozumiesz tekstu drukowanego.
> Zaiste jak Ty maturę zdałeś...
> No chyba tak, jak całA ogromna grupa tych, co oblali.

Po pierwsze - pisaliśmy o pH soku i użyłaś określenia "zero cukru".
Czego więc rzekomo nie zrozumiałem w tym co napisałaś? :-)
Dla Ciebie pH to kuchenna "kwaśność" w rozumieniu "mało cukru"...

Po drugie - stężenie procentowe kwasu w wodzie to nie jest pH!
Innymi słowy jak do roztworu soku pomarańczowego o pH 3,5
dolejesz pół na pół czystej (np. destylowanej) wody to nie uzyskasz
istotnej zmiany pH w otrzymanym roztworze. Wiem, nie jest to intuicyjne.
Nie możesz do tego używać swojego ulubionego "chłopskiego rozumu".
Ani nawet tego lepszego, babskiego...

Po trzecie - skąd u Ciebie założenie że ja jakąś maturę zdałem?
Za dużo się domyślasz i liczne błędy przez to robisz, jak z tym
mierzeniem pH mojego chleba. Zamiast się domyślać czy mierzę
pH chleba - po prostu zapytaj. Zamiast się domyślać czy zdałem
maturę - po prostu zapytaj... Będzie łatwiej, bo na razie strasznie
błądzisz.

>> Serio? Widzisz, pH soku pomarańczowego będzie w okolicach 3,5 i to
>> niezależnie od zawartości w nim cukru... pH 3,5 to bardzo silny kwas!
>>
>> A może po prostu pomieszały Ci się pojęcia?
>> Ty chyba mówisz o potocznej, kuchennej kwaśności...
>
> Mówię o STĘŻENIU PROCENTOWYM=KWAŚNOŚCI,

No ale dlaczego w rozmowie o pH wyskakujesz ze stężeniem procentowym?
Co ma piernik do wiatraka? Piszesz nie na temat! Odpowiedź jest prosta:
nie miałaś bladofiołkowego pojęcia co to pH i pomyliłaś chemiczne pH
z kwaśnym smakiem, czytaj: niedomiarem cukru w herbacie z cytryną... :-))

> ponieważ właśnie o KWAŚNOŚĆ sam
> pytałeś pisząc: "Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż
> ciasto?
> Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż zakwas?"

W kontekście pojęcia pH (o które pytałem o samego początku)
bardziej kwaśny znaczy że ma niższe pH a nie że ma mniej
(czy nawet zero) cukru. Rozumiesz?

> A może po prostu pomieszały Ci się pojęcia?

Tak, pomieszałaś pojęcia. Ja o pH a Ty o zawartości cukru...

>> Ale wiesz... to jednak nie jest to samo co pH.
>
> No coś Ty? Nie wiedziałam!
> 3-]

Tak właśnie mi się wydaje. Ale dobrze że już wiesz 3-]

>>>> Kwaśniejsze?
>>>> Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż ciasto?
>>>
>>> Pytanie z tych raczej durnych, bo po co to pytać o rzeczy oczywiste -
>>> jak
>>> się piecze chleb, to z ciasta spora część wody w parę ulata - na
>>> chłopski
>>> więc rozum im mniej tej wody masz na końcu, to kwasu procentowo więcej,
>>> bo jego zawartość się w trakcie pieczenia nie zmienia 3333-]
>>
>> I poważnie wydaje Ci się, że zmiana zawartości % wody zmienia pH ?
>
> "Kwasu procentowo więcej" oznacza to samo, co ph?????
> Ależ to zupełnie co innego - to STĘŻENIE PROCENTOWE KWASU w roztworze
> ("im mniej tej wody masz na końcu, to kwasu procentowo więcej"). To
> merytorycznie nie to samo, co ph (czyli kwasowość). Doucz się, że kiedy
> pytasz o KWAŚNOŚĆ (jak parę linijek wyżej w cytacie), to pytasz o stężenie
> procentowe kwasu, ale na pewno nie o KWASOWOŚĆ=ph.
> I kiedy się douczysz, to wtedy dopiero mogę z Tobą porozmawiać o...
> chlebie.

Widzę, że pootwierałaś trochę Encyklopedii i się zaczynasz wymądrzać...
A wcześniej myśląc o pH mówiłaś o zawartości cukru.

>>>> Chleb po upieczeniu był bardziej czy mniej kwaśny niż zakwas?
>>>
>>> Przyjmij, że zakwas jest kwaśniejszy niż gotowy chleb - więc sobie
>>> dośpiewaj/oblicz resztę według tego, co powyżej napisałam 33333-)
>>
>> Wybacz, ale mam niestety wrażenie że rozmawiam z niewidomym o kolorach...
>> I to od samego początku Twojej obecności w tym wątku.
>> Stąd mi się nasunęły pytania o Twoje doświadczenie przy pieczeniu
>> chleba...
>> Ale ok, już chyba wszystko wiem :-)
>
> Diagnoza: wykazujesz niedomogę intelektualną polegającą na niezborności
> logicznej w analizie tekstu drukowanego. Dlatego nie rozumiesz, że NIE
> piszę o ph, ponieważ NIE pytałeś o ph=kwasowość, tylko o kwaśność=stężenie
> procentowe kwasu. Wykazujesz także braki merytoryczne myląc ph z
> kwaśnością
> i nie rozumiejąc różnicy między kwasowością i kwaśnością...

Znowu wydaje Ci się że mnie "przyłapałaś" na błędzie, tak jak parę chwil
temu na jakiejś sprzeczności, ale to znowu tylko złudzenie... :-)

O roztworze który ma niższe pH mówi sie, jak najbardziej, że jest bardziej
kwaśny od roztworu który ma wyższe pH. I wyobraź sobie że nikt nie
myli się tu i nie myśli o zawartości cukru... :-)))
Cały czas mówiliśmy o pH, więc dla osoby która wiedziałaby co to pH
nie było wątpliwości o co chodziło. Ty jednak, zapytana czy Twój
organoleptyczny
pomiar pH chleba dał wynik mniejszy czy większy od pH soku pomarańczowego,
ni z gruchy, ni z pietruchy wyskoczyłaś z pytaniem o to który sok, czy ten z
zero
cukru, połączyłaś pH wprost z zawartością cukru... Ewidentne jest, że
napisałaś
to ZANIM już pospiesznie doczytałaś w encyklopedii co to w ogóle pH :-)

Fajnie że dyskusja, która zapowiadała się jak bezproduktywne walenie głową
w mur okazała się jednak owocna i czegoś się dziś nowego dowiedziałaś :-P

> Dzyń-dzyń-dzyń, koniec pierwszej lekcji chemii.

Koniec świata...
XL ma też talent do chemii odkąd o pH dziś doczytała w Encyklopedii! :-)
Trzeba dodać do długiej listy talentów :-)) Fascynujący okaz usenetowy!
Legendarny wręcz grupowicz Expert Ci do pięt nie dorasta, XL - gratulacje!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.02 Pszemol
11.02 XL
11.02 XL
11.02 Pszemol
11.02 krys
11.02 krys
11.02 FEniks
11.02 XL
11.02 XL
11.02 krys
11.02 krys
11.02 krys
11.02 FEniks
11.02 krys
11.02 Jarosław Sokołowski
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem