Data: 2015-02-11 14:50:18
Temat: Re: Błędy przy pieczeniu chleba pszennego
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks wrote:
> W dniu 2015-02-10 o 15:50, Trefniś pisze:
>> W dniu .02.2015 o 14:34 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>>
>>> W dniu 2015-02-10 o 08:39, Trefniś pisze:
>>>>
>>>> Może komuś to się wyda dziwne, ale oleju rzepakowego (jako prawie
>>>> tak samo zdrowego jak oliwa) potrafię używać w wypiekach nawet
>>>> zamiast masła :) Jedna osoba z mojej rodziny boi się go, stąd
>>>> wypieki specjalnie pod gusta :)
>>>> Piekłem tak już słodkości (np. baby drożdżowe i piaskowe)
>>>
>>> Ja też piekę z olejem moje ulubione drożdżowe nocne z owocami. Ale
>>> uwaga! Ci, którzy się boją, są i tutaj. ;)
>>
>> Ja się masła nie boję. Ale jak ów gość w dom, to przestawiam się na
>> olejofila :)
>
> A, zrozumiałam Cię odwrotnie - że to oleju w cieście ta osoba się boi.
> Swego czasu pojawiła się tutaj koncepcja, że ciasto drożdżowe z olejem
> jest gorsze.
Ale wiesz, dlaczego? ;-)
> Według mnie jest przynajmniej tak samo dobre, a ma tę
> dodatkową zaletę, że dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżówkę robioną na
> maśle po mniej więcej 3 dniach czuć zjełczeniem.
Ile Ty tych drożdżówek na raz robisz, że trzy dni wytrzymują???
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|