Data: 2013-11-15 16:14:03
Temat: Re: Chleb razowy
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "anhin" <a...@o...pl> napisał w wiadomości
news:l655g2$pc6$1@mx1.internetia.pl...
>
> > A dlaczego by nie komentować? W wakacje będąc na rowerze w Guciowie obok
> > Zwierzyńca kupiłem chleb razowy żytni który miał dodane ziemniaki plus
> > kwaśne mleko. Był bardzo dobry.
>
> no właśnie. Czy mąka ziemniaczana dodatnio wpływa na smak to kwestia do
> dyskusji (de gustibus ;-)) ale na pewno fatalnie wpływa na trwałość. Chleb
> na czystej mące żytniej wytrzymuje miesiące, jeśli nie lata i robi się
> coraz smaczniejszy, o ule się nie zeschnie. Chleb z mąką ziemniaczaną jest
> mniej więcej tak samo trwały jak te z supermarketu. Ale może ta zatrzymana
> wilgoć to jest jakaś zaleta...
Jakiś czas temu jeden z najlepszych krakowskich piekarzy p. Czekaj
przywrócił smakoszom chleba w Krakowie (i nie tylko) chleb prądnicki vel
promnicki, właśnie z ziemniakami. Jakie proporcje - nie wiem, wiem tylko że
gospodynie w Giebułtowie robią wg innej receptury niż np w Trojanowicach (to
są wsie położone bardzo blisko siebie). Mowa cały czas o chlebie prądnickim
z ziemniakami.
Zobaczcie jakie kolejki są na Targach do chleba z tradycyjnych pieców...
Pewno tę stronę z Piecami do pieczenia chleba znacie:
http://www.e-kwiatek.pl/mlynki/index.php?option=com_
virtuemart&Itemid=83&vmcchk=1&Itemid=83
zwróciliście uwagę na temperaturę początkową wypieku?
pozdr
Stefan
|