Data: 2016-08-09 19:25:29
Temat: Re: Chwila oddechu :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 09 Aug 2016 18:20:05 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .08.2016 o 17:45 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> ...po ogórkach - za jakąś chwilę zaczynam przetwarzać pomidory, bo mi
>> obrodziły cudnie!
>> Oczywiście przecier, oczywiście pomidory pelati, oczywiście leczo,
>> oczywiście keczup, oczywiście suszone.
>> Co jeszcze?
>>
>> :-)
>
> Pewnie wzbudzę grymas niechęci po ostatniej dyskusji, ale co mi tam...
Dlaczego?
:-)
> W Polsce to rzadkość, ale już np. na Ukrainie pomidory się kisi, podobnie
> jak ogórki.
> :)
Znam, kiedyś kisiłam. Niespecjalnie mi odpowiadają. Chociaż do kiszenia
bierze się pomidory jędrne, te nie całkiem dojrzałe, to i tak skóra twarda
się robi w kiszeniu, a środek się zbytnio lasuje. I smak pomidorowy zanika.
Podobnie zresztą ma kiszona papryka.
O, nawet rym wyszedł :-)
> Dziś lub jutro będę debiutował kisząc cukinię...
Kisiłes już kiedyś? - mnie wychodziła zbyt miękka i smakowała zupełnie jak
takie mocno rozmięknięte kiszone ogórki. Już lepsza w occie, jak ogórki
konserwowe.
|