Data: 2016-08-10 01:53:36
Temat: Re: Chwila oddechu :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 10 Aug 2016 01:46:45 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:27:58 +0200, wolim napisał(a):
>
>> W dniu 2016-08-09 o 17:45, Ikselka pisze:
>>> ...po ogórkach - za jakąś chwilę zaczynam przetwarzać pomidory, bo mi
>>> obrodziły cudnie!
>>> Oczywiście przecier, oczywiście pomidory pelati, oczywiście leczo,
>>> oczywiście keczup, oczywiście suszone.
>>> Co jeszcze?
>>
>> Jak masz jeszcze trochę zielonych, to koniecznie sałatka z zielonych
>> pomidorów.
>>
>
> Eksperymentalnie zrobiłam w poprzednim sezonie dwa słoiki takiej sałatki z
> zielonych pomidorów - ale nie wg przepisu "klasycznego", lecz tak, jak
> robię ogórki diabelskie. Jedyna różnica - trzeba zapasteryzować, króciutko,
> 15 minut. Bajeczne :-)
>
> Ponadto bardzo polecam ten przetwór - bardzo ciekawy wygląd, niesamowity
> smak i mnóstwo zastosowań:
>
> 4 duże zielone pomidory i 2 młode bakłażany (młode tzn. małe,
> ciemofioletowe, błyszczące, jędrne, z cieniutką skórką) pokroić w grube
> plastry (1 cm) i lekko posolić, umieszczając w osobnych miskach, aby
> puściły sok.
> 4 spore główki czosnku podzielić na ząbki, obrać, lekko posolić.
> 3 słodkie czerwone papryki - pozbawić nasion, pokroić w grube plastry lub
> paski, też posolić. Kto lubi pikantnie, może użyć dodatkowo albo samych
> kilku grubo pokrojonych papryczek chili, ale bez nasion!
> Potrzebne jeszcze czarne i zielone solone drylowane oliwki w zalewie, ze
> słoika (bez zalewy) - sporo, wg uznania, pokroić na połówki.
>
> Czosnek krótko podsmażyć w mocno rozgrzanej oliwie, wyjąć - potem pomidory
> (najwyżej po kilka plastrów na raz, obsmażać z obu stron), następnie
> podobnie bakłażany, czosnek, paprykę.
> Układać podsmażone plastry w szerokich słoikach, na zmianę, przekładając
> czosnkiem i papryką/papryczkami.
oraz oliwkami.
> Pasteryzować 20 minut.
>
> Pyszna rzecz jako gorący dodatek na obiad lub kolację do mięsa (plus
> odpowiednie winko) albo solo jako gorąca przystawka, posypana parmezanem i
> krótko zapieczona. Świetne też jako "nadzienie" do zapieczenia na
> francuskim lub kruchym słonym cieście, też z parmezanem na wierzchu.
j.w.
|