Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.63
.MISMATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.
news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
or-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Chwila oddechu :-)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <1oosa15dj18ea.1cjugxcb57yg7$.dlg@40tude.net>
<57aa2ec0$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
Date: Wed, 10 Aug 2016 01:53:36 +0200
Message-ID: <avzjeurjbow2$.eudlj7vgnzoz$.dlg@40tude.net>
Lines: 50
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.230.174
X-Trace: 1470786816 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15197 79.185.230.174:5193
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2992
X-Received-Body-CRC: 2347491614
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372808
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 10 Aug 2016 01:46:45 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:27:58 +0200, wolim napisał(a):
>
>> W dniu 2016-08-09 o 17:45, Ikselka pisze:
>>> ...po ogórkach - za jakąś chwilę zaczynam przetwarzać pomidory, bo mi
>>> obrodziły cudnie!
>>> Oczywiście przecier, oczywiście pomidory pelati, oczywiście leczo,
>>> oczywiście keczup, oczywiście suszone.
>>> Co jeszcze?
>>
>> Jak masz jeszcze trochę zielonych, to koniecznie sałatka z zielonych
>> pomidorów.
>>
>
> Eksperymentalnie zrobiłam w poprzednim sezonie dwa słoiki takiej sałatki z
> zielonych pomidorów - ale nie wg przepisu "klasycznego", lecz tak, jak
> robię ogórki diabelskie. Jedyna różnica - trzeba zapasteryzować, króciutko,
> 15 minut. Bajeczne :-)
>
> Ponadto bardzo polecam ten przetwór - bardzo ciekawy wygląd, niesamowity
> smak i mnóstwo zastosowań:
>
> 4 duże zielone pomidory i 2 młode bakłażany (młode tzn. małe,
> ciemofioletowe, błyszczące, jędrne, z cieniutką skórką) pokroić w grube
> plastry (1 cm) i lekko posolić, umieszczając w osobnych miskach, aby
> puściły sok.
> 4 spore główki czosnku podzielić na ząbki, obrać, lekko posolić.
> 3 słodkie czerwone papryki - pozbawić nasion, pokroić w grube plastry lub
> paski, też posolić. Kto lubi pikantnie, może użyć dodatkowo albo samych
> kilku grubo pokrojonych papryczek chili, ale bez nasion!
> Potrzebne jeszcze czarne i zielone solone drylowane oliwki w zalewie, ze
> słoika (bez zalewy) - sporo, wg uznania, pokroić na połówki.
>
> Czosnek krótko podsmażyć w mocno rozgrzanej oliwie, wyjąć - potem pomidory
> (najwyżej po kilka plastrów na raz, obsmażać z obu stron), następnie
> podobnie bakłażany, czosnek, paprykę.
> Układać podsmażone plastry w szerokich słoikach, na zmianę, przekładając
> czosnkiem i papryką/papryczkami.
oraz oliwkami.
> Pasteryzować 20 minut.
>
> Pyszna rzecz jako gorący dodatek na obiad lub kolację do mięsa (plus
> odpowiednie winko) albo solo jako gorąca przystawka, posypana parmezanem i
> krótko zapieczona. Świetne też jako "nadzienie" do zapieczenia na
> francuskim lub kruchym słonym cieście, też z parmezanem na wierzchu.
j.w.
|