Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.POSTED!not-for
-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasto drożdżowe nocne
Date: Thu, 20 Oct 2011 16:39:47 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 63
Message-ID: <j7pbrh$9g$3@news.onet.pl>
References: <j6jsfl$fe9$1@news.onet.pl> <j7c7mn$3rv$1@news.onet.pl>
<4e99bd42$0$2190$65785112@news.neostrada.pl> <j7cfe9$sun$1@news.onet.pl>
<4e99c2c2$0$8453$65785112@news.neostrada.pl>
<4xlaj7y581ff$.cbw5v6x8xwqj$.dlg@40tude.net>
<j7obf6$a1p$1@inews.gazeta.pl>
<1honeqmq46btm.jb62glyh8cxv$.dlg@40tude.net> <j7p1eu$jp9$1@news.onet.pl>
<1tk3v2mkr0vq3.nch8e5wy2fqv$.dlg@40tude.net>
<4ea00d91$0$5799$65785112@news.neostrada.pl> <j7p2nb$ogv$1@news.onet.pl>
<c...@4...net>
<4ea02091$0$8460$65785112@news.neostrada.pl>
<3...@4...net> <j7pb76$teq$1@news.onet.pl>
<j7pbk4$viv$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aecv104.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1319121585 304 79.186.73.104 (20 Oct 2011 14:39:45 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Oct 2011 14:39:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:7.0.1) Gecko/20110929 Thunderbird/7.0.1
In-Reply-To: <j7pbk4$viv$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338813
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-10-20 16:35, Aicha pisze:
> W dniu 2011-10-20 16:28, Qrczak pisze:
>> Dnia 2011-10-20 15:54, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 15:22:00 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 14:03:58 +0200, medea napisał(a):
>>>>>> W dniu 2011-10-20 14:01, Qrczak pisze:
>>>>>>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>> Dnia Thu, 20 Oct 2011 13:42:24 +0200, medea napisał(a):
>>>>>>>>> W dniu 2011-10-20 13:11, Ikselka pisze:
>>>>>>>>>> Jak się nigdy nie upiekło prawdziwego drożdżowego, to się i to
>>>>>>>>>> nada.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> A co to znaczy "prawdziwe drożdżowe"? Znowu się będziemy spierać
>>>>>>>>> o to,
>>>>>>>>> które jest prawdziwe?
>>>>>>>>> Prawdziwe drożdżowe to po prostu ciasto, które rośnie przy
>>>>>>>>> udziale
>>>>>>>>> drożdży i już. Sposób wykonania i inne dodatki są dowolne i
>>>>>>>>> uznaniowe.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Uprzedzając - tak, piekłam tysiące razy także ciasto drożdżowe z
>>>>>>>>> masłem. Ma też swój urok, ale inny. No i jest bardziej
>>>>>>>>> pracochłonne.
>>>>>>>>
>>>>>>>> No właśnie to pracochłonne jest PRAWDZIWE :-)
>>>>>>>>
>>>>>>>> Podobnie jak chleb "prawdziwy" od "nieprawdziwego" odróżnić
>>>>>>>> można po
>>>>>>>> sposobie sporządzania - pierwszy wymaga dużego wkładu czasu i
>>>>>>>> pracy,
>>>>>>>
>>>>>>> Przepraszam, ale to akurat nieprawda.
>>>>>>
>>>>>> Widocznie nigdy nie jadłaś naprawdę prawdziwego chleba. ;)
>>>>>>
>>>>>> Ewa
>>>>>
>>>>> No raczej nie, chyba że jadła taki pieczony w chlebowym piecu.
>>>>
>>>> Ale co to ma do stwierdzenia o "sposobie sporządzania - pierwszy
>>>> wymaga
>>>> dużego wkładu czasu i pracy", nadal nie wiem...
>>>
>>> No wiesz, pieczenie w chlebowym piecu nie polega tylko na przekręceniu
>>> kurka, włożeniu i wyjęciu chleba.
>>> Trzeba najpierw MIEĆ piec (to duuużo czasu i pracy wymaga...), potem
>>> narąbać drew, rozpalić, nagrzać piec, wymieść z niego żar... I dopiero
>>> następuje pieczenie. Wiesz, ile to TRWA i ile to ROBOTY?
>>> A i samo ciasto - na zakwasie wyrastane jest i pracochłonne. Tu nie
>>> wystarczy wsypać składników do miski i zostawić na noc...
>>
>> No patrz, jakie dziwy. W życiu nie widziałam ani pieca chlebowego, ani
>> chleba na zakwasie, jak się robi, nie wiem.
>> A do prawdziwego drożdżowca to pewnie trzeba sobie te drożdże samemu
>> wyhodować. Najlepiej w kurnej chacie.
>
> Wystarczy sobie podłubać w... eee... nie będę pisać :D
>
No, Iksi dłubała, jak sama się przyznaje. :D
Ewa
|