Data: 2006-12-23 22:43:33
Temat: Re: Ciasto i wielkość blachy
Od: Max <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> A może zbyt duży dodatek wody w stosunku do mąki tworzy kluchę?
>
> Proponuję tak to ciasto zmodyfikować:
> duża (250 g) kostka masła, tyle samo cukru, ile waży masło, 4 jaja, 1/4
> szklanki mleka, wanilia, szczypta soli, 300 g mąki, 200 g mąki
> ziemniaczanej, torebka proszku do pieczenia, kakao, otarta skórka z
> cytryny, skórka pomarańczowa.
>
> Mąkę przesiej z ziemniaczaną, dodaj proszek.
>
> W makutrze ucierasz masło z żółtkami ubitymi z cukrem, po utarciu
> dodajesz po troszkę mleka, uważając, by masa nie zwarzyła się, dajesz
> kakao, skórki cytrusowe i nadal ucierasz.
> *Odstawiasz mikser poza zasięg ręki*.
> Potem dodajesz sztywną pianę z białek, delikatnie mieszając warstwy, co
> juz robiłeś, jak pisałeś, łyżką. Ostatni etap to dodanie mąki
> (wymieszanych mąk z proszkiem)- mieszasz wszystko delikatnie.
> To ciasto powinno Ci się udać bez problemów.
Dzieki wyprobuje napewno
pozdrawiam
MAX
|