Data: 2007-10-25 09:37:21
Temat: Re: Ciasto na pierogi
Od: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Na początek przepraszam, bo było już 100 razy. Ale szukam w googlach i
> wypluwa mi tylko takie ciasto jakie ja robię, a chciałabym tym razem
> inaczej. Otóż chodzi mi o takie grube i miękkie ciasto jakie jest na
> pierogach w stołówkach. Wiem, że się robi bez jajka, a mąkę rozrabia
ciepłą
> (gorącą?) wodą. Jak ciepłą? Czy może gorącą? Proszę o odpowiedź tych,
którzy
> już coś takiego robili, czyli praktyków
> Pozdrawiam - Agnieszka
Ja robię ciasto na pierogi z ciepłą wodą lub 1:1 (woda : mleko), ma to taka
temp. że możesz do tego rękę włożyć i się nie oparzysz, do ciasta dodaję pół
łyżeczki oleju/oliwy - ciasto jest bardziej elastyczne.
Pozdrawiam
Monika
|