Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.stw-bonn.de!newsreader4.netcolo
gne.de!news.netcologne.de!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.n
eostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.ne
ostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j4kntg$81v$1@node2.news.atman.pl> <j4lv4s$oed$1@news.onet.pl>
<j4ocd5$v52$5@node2.news.atman.pl> <j4oe32$m2m$1@news.onet.pl>
<j4ph1i$s48$2@news.onet.pl> <unocgoba0uoe$.vim9ajjrimvl$.dlg@40tude.net>
<4e706875$0$2447$65785112@news.neostrada.pl> <j4q14l$aq7$2@news.onet.pl>
Date: Wed, 14 Sep 2011 21:01:34 +0200
Message-ID: <12qceqx7l7vb9$.xrvjmiwiqmnc$.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.138.69
X-Trace: 1316026910 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 3490 79.191.138.69:49250
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337756
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 14 Sep 2011 12:54:15 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-09-14 10:40, Qrczak pisze:
>> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>>
>>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:19:31 +0200, medea napisał(a):
>>>> W dniu 2011-09-13 22:22, Qrczak pisze:
>>>>>
>>>>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>>>>> sztukamięs jutro.
>>>>
>>>> I faktycznie uda się tego wołu ugotować tak, żeby był miękki i
>>>> rozpływał
>>>> się w ustach? Nigdy nie robiłam sztukamięsa.
>>>> Narobiliście mi ochoty.
>>>>
>>>> Ewa
>>>
>>> Zrób wtedy, kiedy masz dużo czasu - zagotuj szybko, a potem pod
>>> przykryciem i lekko wrzace utrzymuj 4 godziny, uzupalniając ubytek wody
>>> WRZĄTKIEM z czajnika - nie wolno dolewać zimnej wody. Zobaczysz efekt
>>> :-)
>>
>> Nawet nie musi to być 4 godziny, wszystko zależy od tego, która to
>> wołu część jest. Szponder rzeczywiście wymaga cierpliwości, zwłaszcza
>> jak mocno poprzerastany. Dlatego dla celów sztukamięsowych poświęcam
>> antrykot (nawet jeśli to profanacja, hehe), po 2 godzinach takiego
>> pyrkania jest mięciutki.
>
> A ze zwykłej pieczeniówki się tego nie robi?
Raczej za chuda na to, aby sama we własnym wywarze dobrze się ugotowała,
musi pływać w tłustych okach i nimi nasiąkać - chyba że robisz tzw duszoną
pieczeń, ale to wtedy musisz wcześniej obsmażyć na tłuszczu(!) z warzywami
razem i potem dolać wrzątku aż pokryje mięso - i wtedy dusisz 4h.
Pyszna taka pieczen jest. Ale się rozmarzyłam...
No ale to już nie jest typowy sztukamięs - bo nie jest w rosole, tylko w
mięsnym sosie.
--
XL
|