Data: 2011-09-09 22:36:55
Temat: Re: Co jeszcze...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 10 Sep 2011 00:32:10 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Fri, 9 Sep 2011 22:51:03 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:7snvep1meiw0.uiba3yk9rb1v$.dlg@40tude.net...
>>> ...przede mną:
>>> - papryki marynowanej z miodem z 15 słoików
>>
>> Przepis poproszę :)
>
> Robię odentycznie
identycznie
> jak tu:
>
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe12100.html
> Olej i miód oraz przyprawy suche daję na dno każdego słoika. Tak wygodniej.
> No i przyprawy nie pływają po wierzchu.
>
>>
>>> - ogórków diabelskich słoików ze 30 (30 już mam, ale to mało)
>> j.w.
>
> Było, ale podaję:
>
> Diabelskie ogórki
> Składniki:
> 2,5kg ogórków (małe, średnie), 1,5 główki czosnku, 4 łyżki soli
> kamiennej, 2 łyżeczki chili, 0,4 kg cukru, 0,1 kg miodu, 8 łyżek
> oleju, 1,5 szklanki octu 10%.
>
> Ogórki umyć i pokroić w połówki lub ćwiartki. Zasypać w misce solą,
> wymieszać, zostawić na noc (min. 8h). Wylać sok. Przełożyć do
> metalowego garnka (nierdzewny lub emaliowany), wsypać chili, dodać
> rozgnieciony lub posiekany czosnek, wymieszać. Zagotować olej z octem,
> miodem i cukrem - gorącą zalewą (ostrożnie!) zalać ogórki. Wymieszać,
> przykryć, jeśli nie schowały się w płunie, to obciążyć talerzem i odstawić
> na 6-12 h. Nałożyć do słoików wraz z zalewą, zakręcić. Układac dosyć ściśle
> w słoikach, żeby zalewy nie brakło. Można (w lodówce) zachować część soku
> "na dolewkę" - dac zalewę po równo do słoików, a jeśli nie sięga
> dostatecznie wysoko, uzupełnić płynem z ogórków po soleniu.
> Nie gotować. Trzymają się swietnie i długo.
>
>
> Można też BARDZO KRÓTKO zapasteryzować, tyle tylko, żeby doprowadzić wodę w
> kotle do wrzenia i już wyjmować słoiki.
> Jedne i drugie dobre. Próbowałam. Te pasteryzowane postoją do następnego
> roku, ale i te niepasteryzowane u mnie dobrze się miały - ostatnie
> zjedliśmy chyba w końcu maja :-)
>
> I jeszcze jedno: NIE DODAWAJ WODY DO ZALEWY, błagam, zaufaj. Naprawdę
> ogórki te nie są za ostre, bo octu w stosunku do całej masy ogórków nie
> jest dużo. One w nim nie pływają przecież. Zalewa tylko wypełnia
> przestrzenie między ogórkami. Rzuce fotkę jutro, jak to wygląda.
j.p.
--
XL
|