Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.uni-stuttgart.de!news.stw-bonn.de!newsreader4.netcolo
gne.de!news.netcologne.de!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.n
eostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.ne
ostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Co jeszcze...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <7snvep1meiw0.uiba3yk9rb1v$.dlg@40tude.net> <j4nj66$5mb$3@news.onet.pl>
Date: Tue, 13 Sep 2011 15:05:17 +0200
Message-ID: <j0uq40982mdo$.opa5shpbos2u$.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.31.68.127
X-Trace: 1315919129 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2508 83.31.68.127:50663
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:337632
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 13 Sep 2011 14:43:50 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-09-09 19:38, Ikselka pisze:
>> Co by tu jeszcze?
>
> A robisz takie zwykłe ogórki w occie i masz na nie dobry przepis?
> Bo tak patrzę, że z tych wszystkich marynat i sałatek, to u nas
> największe wzięcie mają ogórki konserwowe i papryka, ewentualnie sałatka
> szwedzka.
> Potrzebowałabym sprawdzonego przepisu na zwykłe konserwowe ogórki, może
> być najwyżej lekko udziwniony. ;)
>
Przyznam się, że odkąd robię diabelskie, to te zwykłe w occie prawie nie
mają u nas wzięcia. Ale robię czasem, w niewielkiej ilości, bo niektórzy
goście się dopraszają, ci co nie lubią chilli np - no to musi być coś w
piwnicy też dla nich.
Przepis na zalewę:
1/2 l octu 10%
3 l wody mocno ciepłej niekoniecznie gotowanej (woda miękka)
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 lekko czubatej łyżki soli
Składniki sypkie rozpuścić w wodzie, dolać ocet, wymieszać.
Zalewy nie gotuję, bo przecież i tak będzie gotowana - w słoikach.
Oraz:
po pół dużego (lub 1 mały) baldacha kopru do każdego słoja pomiędzy ogórki
pół dużego (lub 1 mały) ząbka czosnku w 2 kawałkach na dno każdego słoja
1/3 - 1/2 łyżeczki gorczycy białej do każdego słoja na dno
Zawartość słoi zalać zalewą, zakręcić słoiki, pasteryzować góra 20 minut od
zawrzenia. Ja pasteryzuję 15.
Uwaga: można część cukru zastąpić miodem, a do każdego słoika dodac
łyżeczkę musztardy sarepskiej. Wyjdą bardzo dobre, a inne.
--
XL
|