Data: 2011-09-13 13:05:17
Temat: Re: Co jeszcze...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 13 Sep 2011 14:43:50 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2011-09-09 19:38, Ikselka pisze:
>> Co by tu jeszcze?
>
> A robisz takie zwykłe ogórki w occie i masz na nie dobry przepis?
> Bo tak patrzę, że z tych wszystkich marynat i sałatek, to u nas
> największe wzięcie mają ogórki konserwowe i papryka, ewentualnie sałatka
> szwedzka.
> Potrzebowałabym sprawdzonego przepisu na zwykłe konserwowe ogórki, może
> być najwyżej lekko udziwniony. ;)
>
Przyznam się, że odkąd robię diabelskie, to te zwykłe w occie prawie nie
mają u nas wzięcia. Ale robię czasem, w niewielkiej ilości, bo niektórzy
goście się dopraszają, ci co nie lubią chilli np - no to musi być coś w
piwnicy też dla nich.
Przepis na zalewę:
1/2 l octu 10%
3 l wody mocno ciepłej niekoniecznie gotowanej (woda miękka)
1/2 szkl. cukru
1 i 1/2 lekko czubatej łyżki soli
Składniki sypkie rozpuścić w wodzie, dolać ocet, wymieszać.
Zalewy nie gotuję, bo przecież i tak będzie gotowana - w słoikach.
Oraz:
po pół dużego (lub 1 mały) baldacha kopru do każdego słoja pomiędzy ogórki
pół dużego (lub 1 mały) ząbka czosnku w 2 kawałkach na dno każdego słoja
1/3 - 1/2 łyżeczki gorczycy białej do każdego słoja na dno
Zawartość słoi zalać zalewą, zakręcić słoiki, pasteryzować góra 20 minut od
zawrzenia. Ja pasteryzuję 15.
Uwaga: można część cukru zastąpić miodem, a do każdego słoika dodac
łyżeczkę musztardy sarepskiej. Wyjdą bardzo dobre, a inne.
--
XL
|