Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co z tym jajem? Re: Co z tym jajem?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Co z tym jajem?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-04-15 05:30:46
Temat: Re: Co z tym jajem?
Od: Marsjasz <d...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Panowie,
robcie smaczny mocny "BIMBER" i juz...
na degustacje sie wpraszam :)
Marsjasz

W dniu 2015-04-14 o 13:49, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pan Stefan napisał:
>
>> A miałeś w ustach gruszkowicę, pachnącą nagrzanymi słońcem bergamotkami,
>> wręcz słychać brzęczenie pszczół, o słusznej mocy 75-80% odstałą przez
>> 3 lata, a 5 letniego "Ducha Puszczy" 80% leciutko opalizujący jak cień
>> tęczy na błękicie nieba?
>> A nastawiałeś zacier z polskich ziemniaków i polskiego żyta, potem po
>> destylacji i rektyfikacji o słusznej 90% mocy używanego do przeróżnych
>> skarbów polskich sadów, łąk, rowów? Żaden spirytus obecnie produkowany
>> nie jest godny używania do tak szlachetnych celów jak domowe nalewki,
>> nastojki, likiery i rosolisy...
>> Mam to szczęście, że kilku moich przyjaciół od wielu lat para się domowym
>> wyrobem alkoholi wszelakich i czasami przynoszą jakąś flaszencję do
>> spróbowania. Ot, w ostatni piątek mieliśmy 3 letnią nalewkę na górskich
>> borówkach i jeżynach kupażowaną z wyciągiem młodych liści i pędów dębowych.
>> A teraz stoi przede mną świąteczny podarunek od mojego przyjaciela-mnicha
>> z południa Europy - własnej (no raczej klasztornej) produkcji likierek na
>> kwiatach i owocach opuncji... No to jest po 13 - Wasze Zdrowie!
>
> Całkiem sporo na ten temat napisałem. Tu i na sąsiedniej grupie, tej
> o ogrodach. Godne to i sprawiedliwe nastawiać zaciery z płodów Ziemi
> Naszej, a potem słuszne i zbawienne jest efekt mozolnej pracy drożdży
> przedestylować. Szlachetny ten proceder był na naszej uciemiężonej
> ziemi zawsze tępiony przez władze nasze i obce, sprowadzny do podziemi.
> I co nam zostało? Ludzie gdzieś po piwnicach nastawiają w beczkach
> marne zaciery. I to z czego -- z cukru rafinowanego! Za to powinna być
> kara, a nie za posiadanie aparatury.
>
> Klimat mamy taki, że co przefermentuje z ziemiopłodów, do bezpośredniego
> spożycia rzadko się nadaje. Trzeba pędzić. To nie jest miejsce na wino.
>
> Na południu Europy, to ja też mam przyjaciół, co i wino, i destylaty,
> i mieszanki, nalewki czy inne mikstury robią. Bywa, że w sporych ilościach.
> Łatwiej mają. Ale jak ktoś u nas idzie na łatwiznę i fermentowany kompot
> nazywa "winem", to ja na takiego słów dobrych w swoim słowniku nie mam.
> Na cukrowych bimbrowników też nie.
>
> Jarek
>
> PS
> Przypominam, że idzie teraz dobry czas na listówkę. Czyli nalewkę na
> kwiatach i młodych listkach czarnej porzeczki.
>

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.04 Stefan
15.04 Jarosław Sokołowski
15.04 bbjk
15.04 Jarosław Sokołowski
16.04 bbjk
16.04 FEniks
16.04 bbjk
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 Jarosław Sokołowski
16.04 bbjk
16.04 bbjk
16.04 FEniks
16.04 FEniks
16.04 Jarosław Sokołowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6