Data: 2015-04-16 20:31:24
Temat: Re: Co z tym jajem?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisał:
>> Przede wszystkim jest przesadnie słodka. Kilkadziesiąt razy bardziej
>> od cukru, jeśli odnieść to do samej substancji czynnej w niej
>> zawartej. Może właśnie dlatego dobrze robi w połączeniu z innymi
>> korzeniami (goryczki na przykład) łamiąc nieco ich intensywny smak.
>> I wzajemnie -- bo wtedy lukrecjowej "sztuczności" też tak nie czuć.
>
> Na słodycz to ja akurat tolerancję mam dużą, taka np. chałwa sezamowa
> mi niestraszna. Ale lukrecja jest przy swej słodyczy mdła bardzo.
> I być może jadłam jakieś połączenie w cukierkach z anyżem właśnie
> i dlatego te dwa smaki mi się kojarzą.
Zrobiłem kiedyś mocny napar z korzenia lukrecji. Na coś to zdrowe
miało być, ale nie pamiętam na co. Słodkie okrutnie, choć bez cukru.
Ale ten zapach i smak... Teraz w modzie stewia -- też słodka, ale
w smaku neutralna, kalorii też w niej nie ma.
--
Jarek
|