Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
2.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
<54ccaf77$0$2185$65785112@news.neostrada.pl>
<54ccb12f$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54cd78e4$0$2183$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
Date: Mon, 2 Feb 2015 02:17:39 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 52
Message-ID: <54ceceeb$0$2198$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-68-70-207.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1422839531 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2198 89.68.70.207:4649
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360546
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> napisał w wiadomości
news:slrnmcs7pf.ohe.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> rageofhonor pisze:
>
>> Tu próbowałem już każdą możliwość przewidzieć bo to wydaje mi się
>> trochę dziwne że fermentacja nie startuje. Najbardziej prawdopodobne
>> wydawało mi się że drożdże byłe przedatowane a tamto to na końcu.
>
> Wszyscy się jęli roztrząsać "każdą możliwość", zamiast do rzeczy
> podejść wprost. Niezrozumiały jest upór w trwaniu przy drożdżach
> "winiarskich". Co to, jabola chcemy robić?! Każde wino zaczyna
> się od roztworu, w którym cukru jest najmniej tyle, co w zacierze
> grunwaldzkim. Czyli dużo. Sok jabłkowy niesłodzony, ma go
> zdecydowanie mniej. Coś jak brzeczka jęczmienna może. Stąd porównanie
> cydru do piwa. Porównywalne są też temperatury -- wino ma początku
> bulgoce w wysokiej, i w ogóle robi to miesiącami, choć pod koniec
> to już bardziej niemrawo. Piwo i cydr potrzebuje chłodku i czasu
> niezbyt długiego. W tym krótkim czasie cydr ma dofermentować do
> końca, a drożdże mają paść z głodu, a nie odwalić kitę z przepicia.
> Rozpasane i sybaryckie drożdże z winogron mogą sobie nie radzić
> w takich warunkach.
>
> Drożdże winiarskie w torebkach, to w ogóle jest produkt zastępczy,
> normalnie nikomu do niczego nie potrzebny. Przy produkcji wina nikt
> drożdży do kadzi nie dodaje, bo są one już na winogronach. Dopiero
> gdy się robi "wino" z jakichś innych owoców, to coś by wypadało
> zaszszepić, najlepiej z tego krzewu, co się chce zrobić jego podróbę.
> O ile drożdże w młodym winie, to wciąż są organizmy żyjące dziko na
> swobodzie, to te piekarskie (gorzelniane) i piwne (cydrowe) od wieków
> żyją już tylko w hodowli u ludzi. Zadziałało z piekarskimi? No to
> świetnie! Im na pewno bliżej do tych, co do piwa i cydru, niż tym
> dzikusom winnym. Albo szukać gdzieś dalej tych od piwa.
Nie przeczę. Sam mam znajomego który fermentuje wino z winogron nie dodając
drożdży i nawet bardzo dobre i mocne wina mu wychodzą. Jednak ja jestem
zdania że to jest loteria bo nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie a dając
określony szczep drożdży mamy mniej więcej szansę na jakąś powtarzalność.
W zeszłym roku w październiku zasypaliśmy dereń cukrem by puścił sok i
zostawiliśmy w fermentorze kompletnie on nim zapominając. przedwczoraj
otworzyliśmy fermentor i poczuliśmy zapach sfermentowanych owoców. Na
szczęście się nie zepsuły. Myśleliśmy że dereń nie ma na sobie drożdży a
jednak. Wycisnęliśmy sok zalaliśmy wytłoczki wrzątkiem, uzupełniliśmy wodą
do 18 litrów i zadaliśmy drożdże by osiągnąć ten sam efekt co poprzednim
razem. Efekt będzie trochę inny bo kiepsko było z dereniem na działce w
zeszłym roku.
Wracając do soku z jabłek. Sok z jabłek ma ok 6 BLG. Czyli ok. 60 g cukru na
litr nastawu. Czyli nie jest to dużo i dlatego trzeba dodać cukru by
osiągnąć trochę %.
|