Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cydr wlasnej roboty Re: Cydr wlasnej roboty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cydr wlasnej roboty

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-02 12:51:56
Temat: Re: Cydr wlasnej roboty
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

rageofhonor pisze:

>> Drożdże winiarskie w torebkach, to w ogóle jest produkt zastępczy,
>> normalnie nikomu do niczego nie potrzebny. Przy produkcji wina nikt
>> drożdży do kadzi nie dodaje, bo są one już na winogronach. Dopiero
>> gdy się robi "wino" z jakichś innych owoców, to coś by wypadało
>> zaszszepić, najlepiej z tego krzewu, co się chce zrobić jego podróbę.
>> O ile drożdże w młodym winie, to wciąż są organizmy żyjące dziko na
>> swobodzie, to te piekarskie (gorzelniane) i piwne (cydrowe) od wieków
>> żyją już tylko w hodowli u ludzi. Zadziałało z piekarskimi? No to
>> świetnie! Im na pewno bliżej do tych, co do piwa i cydru, niż tym
>> dzikusom winnym. Albo szukać gdzieś dalej tych od piwa.
>
> Nie przeczę. Sam mam znajomego który fermentuje wino z winogron nie
> dodając drożdży i nawet bardzo dobre i mocne wina mu wychodzą. Jednak
> ja jestem zdania że to jest loteria bo nigdy nie wiadomo co z tego
> wyjdzie a dając określony szczep drożdży mamy mniej więcej szansę na
> jakąś powtarzalność.

Też mam paru znajomych, co wina robią. Gdyby któryś był zdania, że
czegoś należy w ten ogromny baniak dosypać, to by go chyba sąsiedzi
ze wsi widłami przegnali!

Myślę sobie czasem jak to jest z tym powiązaniem ras drożdży z danym
szczepem winnym. Biorę odkładam i ukorzeniam sadzonkę od jakiegoś
merlota i jadę z tym gdzieś na koniec świata, najlepiej tam, gdzie
w ogóle wina nie uprawiają. Sadze i czekam aż owoc wyda. I co na nim
wtedy zasiędzie? Wynijdą gdzieś ze szpary w badylu te drożdże właściwe
i zajmą swe pozycje? Nie dadzą się one kundlom okolicznym, których
wszędy pełno? A może spośród onych kundli wyłoni się plemię takie,
co z tym merlotem wspólny język znajdzie i do niego pasuje najlepiej?
Czy długo czekać trzeba będzie, aż się to wszystko ustabilizuje?
Bo to, że ten sam merlot, w różnych regionach uprawiany, daje inne wina,
to rzecz oczywista. Mniej oczywiste, lecz wielce prawdopodobne jest,
że to nie tylko wpływ klimatu, różnego przebiegu dojrzewania owoców,
ale też mikroorganizmów, które opanowały daną okolicę i tworzą warunki
dla fermentacji i dojrzewania wina. Opanowały tak skutecznie, że są
wszędzie, więc przy nastawianiu wina żadnej loterii nie będzie -- musi
być takie, jak trzeba.

Z piwem sytuacja diametralnie różna. Słód jęczmienny charakterystycznych
i sobie właściwych drożdzy nie ma. W ogóle ich nie ma. Dodaje się więc
zaczynu przygotowanego osobno. Ale nie ma tu takich subtelności jak przy
winie, nie ma dziesiątków szczepów, od których wszystko zależy. Tak jak
jest jeden jęcznień, tak tych hodowlanych drożdży piwowarskich jest kilka
szczepów najwyżej. Nazwy mogą mieć swojskie, jak na przykład Saccharomyces
carlsbergensis, ale to wcale nie świadczy o tym, że akurat one są do piwa
takiej marki. Ot, nazwa taka jak kurka zielononóżka czy gruszka konferencja
-- jak to zwykle nazywa się stworzonka, co u człowieka pomieszkują, a w
naturze darmo ich szukać.

> Wracając do soku z jabłek. Sok z jabłek ma ok 6 BLG. Czyli ok. 60 g
> cukru na litr nastawu. Czyli nie jest to dużo i dlatego trzeba dodać
> cukru by osiągnąć trochę %.

Aaa, to jednak jabola będziem robić! Zacier o smaku jabcowym. Czy nie
lepiej ten sam efekt uzyskać dolewając spiritusu? W końcu oryginalne
napitki marki "Kwiat jabłoni", "Arizona", "Bramowe" itd w ten właśnie
tradycyjny sposób zyskują swoje procenty normą przewidziane.

Jarek

--
Do sklepu na dole
Przywieźli jabole
Zaraz sobie kupię
I się napiję.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
02.02 rageofhonor
02.02 Jarosław Sokołowski
02.02 Jarosław Sokołowski
02.02 krys
02.02 Wiesiaczek
02.02 krys
02.02 FEniks
02.02 Trefniś
02.02 Jarosław Sokołowski
02.02 Jarosław Sokołowski
02.02 Wiesiaczek
02.02 XL
02.02 XL
02.02 Trefniś
02.02 XL
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6