Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Debiuty
Date: Sun, 15 Apr 2012 20:48:35 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 29
Message-ID: <jmf568$joc$1@node2.news.atman.pl>
References: <jmcjfd$mii$1@news.icm.edu.pl> <jmck7v$mhf$1@node2.news.atman.pl>
<d...@h...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: host-188-122-10-237.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1334515720 20236 188.122.10.237 (15 Apr 2012 18:48:40
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Apr 2012 18:48:40 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <d...@h...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344893
Ukryj nagłówki
mal pisze:
> On 14 Kwi, 21:47, Paulinka:
>> Chyba się sama nauczyłam gotować korzystając z tego co podpatrzyłam i
>> mając w pamięci różne smaki.
>
> Podglądanie w takim wydaniu jest najlepszą nauką :-)
> Ale potrzebna też inteligencja i chęci, by naukę wprowadzić w czyn.
>
> Moje pierwsze doświadczenia w kuchni to były "zajęcia praktyczne" w
> podstawówce, gdy - chodząc do żeńskiej szkoły - dyrekcja zarządziła,
> zamiast wyszywanek, dziergania itp.
> Przez rok nauczono nas wielu praktycznych rzeczy, a smak pierwszego
> szkolnego "wypieku" pamiętam do dzisiaj (daaaawno to było).
> To były serniczki z marchwią; ciasto serowe z dodatkiem przetartej
> gotowanej marchewki, placuszki krótko smażone na patelni, posypane
> cukrem pudrem.
> Pamiętam też pyszne gruszki w syropie...
O widzisz, zapomniałam o zetpetach :)
Robiliśmy kiedyś andruty. Większość koleżanek przyniosła margarynę,
cukier kakao i mikser.
Mi mama dała przepis na kartce, rondel, masło, cukier, mleko i wanilię.
Wyszedł taki szybki kajmak. Przepyszny, dziewczyny wyjadały palcami z
rondla, zanim rozsmarowałam go na waflach.
Naleśniki też robiłyśmy i sałatkę jarzynową z tego, co pamiętam.
--
Paulinka
|