Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Debiuty
Date: Mon, 16 Apr 2012 16:03:16 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <jmh8r0$4o7$1@inews.gazeta.pl>
References: <jmcjfd$mii$1@news.icm.edu.pl>
<f...@m...googlegroups.com>
<jmf0in$9rt$1@news.mm.pl>
<2...@h...googlegroups.com>
<jmgjs5$d68$1@inews.gazeta.pl> <jmgl0n$2h83$1@sodden.amu.edu.pl>
<jmh390$grh$1@inews.gazeta.pl>
<5...@h...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: smartmind.petroinform.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1334584992 4871 195.150.129.55 (16 Apr 2012 14:03:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Apr 2012 14:03:12 +0000 (UTC)
X-Antivirus-Status: Clean
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: stefan1951
X-Antivirus: avast! (VPS 120416-0, 2012-04-16), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344952
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:50b57e81-825e-4e15-9c4b-6f3336aa500c@h12g2000yq
i.googlegroups.com...
On 16 Kwi, 14:28, "Stefan" <s...@o...pl> wrote:
>> Tam powyżej któraś Pani pisze o trudnościach dostania dobrego smalcu.
>> Otóż
>> proszę sobie zakonotować: na smalec najlepsza jest słonina z grzbietu
>> zwana
> >bilem (bil) gruba przynajmniej na dwa palce. Konieczny także gruby,
> >żeliwny
> >rondel. I tutaj robimy podział: na czysty i podprawiany - skwarki,
> >przyprawy
> >do woli co kto chce.
>Nauka ta nie dla mnie, bo to wszystko wiem doskonale.
Och, a ja ....
>Wystarczy uważnie przeczytać, co piszę, także linkując.
>Dobry smalec do chleba potrafię zrobić.Trudności z "dostaniem dobrego
>smalcu" dotyczą smalcu "sklepowego", w kostkach, z przeznaczeniem do
>smażenia.
>Samemu się smalcu do smażenia (hint: ilość!) nie zrobi, z przyczyn
>zupełnie obiektywnych, też opisanych przeze mnie: nieobecność
>rzeczonej "najlepszej słoniny" w sklepach.
Hm, źródłem doskonałej słoniny są sklepy? nie tylko, nawet w Tesco (to takie
spore sklepiki) można wypatrzeć bil, tylko trzeba wiedzieć kiedy.
Poza tym są targi, jarmarki, znajomi, itd.
Strasznie skomplikowana jesteś. Niby rewelacyjna gospodyni, przepisy ma w
małym palcu (no, w dwóch), a tu taki zonk. Wydawało mi się, że taka
specjalistka smalcu w sklepie nie szuka, bo sklepowy smalec nadaje się tylko
do omaszczenia kaszy psom.
pozdrawiam
|