Data: 2006-10-03 06:21:27
Temat: Re: Do grzybozjadaczy i grzybozbieraczy
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:efsul2$6lt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Gruby" <g...@p...onet.pl> napisał:
>> ja opieńki solę...
>> mogą kilka lat stać.
>
> A w jakiej temeperaturze powinny stac te zasolone opienki?
> Czy od razu nalezy je wynosic do chlodnego pomieszczenia,
> czy jakis czas powinny postac w temperaturze pokojowej?
>
> Pozdrawiam
> Lilla
Solić można wszystkie grzyby, a niektóre (nie jadane w Polsce - mleczaj
wełnianka) dopiero po trzech miesiącach można brać z solanki do obróbki.
Oprócz opieniek będzie teraz dostępna gąska zielona - bardzo smaczny grzyb,
trzeba dobrze wymoczyć aby dały się wypłukac z piasku i zblanszować - do
octu czy kiszenia, do solenia niekoniecznie, ale blanszowane nie kruszą się
przy układaniu w słoikach.
|