Data: 2004-03-18 11:26:31
Temat: Re: GOTOWANIE SZYNKI
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <c3c07h$kd8$1@nemesis.news.tpi.pl> batory wrote:
>
> Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:5a33.00000c0b.405980bf@newsgate.onet.pl...
>>
> Bez wędzenia? Bo mi się wydaje, że wędlina to powinna być wędzona,
Słowo "wędlina" dwno już rozszerzyło swoje znaczenie na inne wyroby
masarskie podobne do wędzonych, np. salami taż się nazywa wędliną, a
nawet salceson czy kaszankę.
> inaczej to jest tak zwane "zimne mięso" - wszak podaje się półmisek
> zimnych mięs i wędlin
Jednak ja też nie nazwałbym raczej gotowanej w domu szynki "wędliną"
Władysław
|